Wat Is De Voc?

De VOC staat voor Verenigde Oost-Indische Compagnie. De VOC is opgericht in 1602. De VOC was een handelsvereniging die veel geld wilde verdienen.

Wat is het VOC?

VOC staat voor vluchtige organische stoffen; de afkorting is afkomstig van de Engelse term Volatile Organic Compounds. Vluchtige organische stoffen worden ook wel aangeduid met de Nederlandse afkorting VOS. Vluchtige organische stoffen zijn bijvoorbeeld oplosmiddelen.

Wat deed de VOC precies?

De onderneming dreef handel met verschillende Aziatische landen als Oost-Indië, Ceylon en Japan en verhandelde de meest uiteenlopende producten, zoals specerijen, textiel, koffie en porselein.

Waarom was de VOC zo machtig?

De VOC wil naast het monopolie op kruidnagel en kaneel ook een volledig monopolie op nootmuskaat en foelie verwerven. Dus reist de vloot in 1609 in opdracht van de Heren XVII naar de Banda-eilanden, waar die specerijen groeien.

Welke producten vervoerde de VOC?

Omgekeerd werden producten als wijn, zout, zuidvruchten en olijfolie vanuit Zuid-Europa in Nederlandse schepen via Amsterdam naar de Oostzee vervoerd. De graanhandel was daarmee de belangrijke motor voor de economische groei van de Republiek en van Amsterdam in het bijzonder.

Waar hield de VOC zich mee bezig?

De VOC hield zich bezig met de handel in Aziatische producten. De belangrijkste producten waren specerijen: Indiase textiel, Chinese thee, Javaanse koffie en suiker. Andere belangrijke producten waren: goud, zijde, opium, tin, koper en edelmetaal.

Hoe heette de bekendste schipper van de VOC?

Vereenigde Oostindische Compagnie
Oprichter(s) De Staten-Generaal op initiatief van Johan van Oldenbarnevelt
Sleutelfiguren Onder anderen Pieter Both, Jan Pieterszoon Coen, Antonie van Diemen, Joan Maetsuycker, Rijklof van Goens
Bestuur ‘Heren XVII’
See also:  Wat Is Een Cao?

Wat was het belangrijkste handelsproduct voor de VOC?

Andere handelsproducten

Rijst was vooral afkomstig vanaf de Molukken. Opium afkomstig van de Bengalen. Koffie kwam voornamelijk uit Jemen. Suikerriet (suiker) kwam vooral van de Bengalen, Formosa en Batavia.

Wat vervoerde de WIC?

De trans-Atlantische handelsvaart bracht – nadat Afrikaanse slaven naar Guiana, Suriname en het Caribisch gebied waren vervoerd – producten als ivoor, goud, kleurstof, tabak en beverbont weer naar de republiek.

Hoe kwam de VOC aan bemanning?

Je vraagt je natuurlijk af, hoe kwam het VOC dan aan zijn bemanning? Ze voerden gewoon veel mannen in cafés dronken, zodat ze zonder enige twijfel of moeite het contract ondertekenen. Zo moesten ze wel mee. De meeste bemanning was Nederlands, sommige hadden ze meegenomen op de heen weg als ze ergens stopten.

Hoe vaarde de VOC?

VOC-schepen varen meestal eerst in Zuidwestelijke richting langs de Kaapverdische Eilanden naar het Zuiden, richting de Evenaar. Het is een route vol gevaren. Zo is er een grote kans om ziek te worden. Vooral scheurbuik komt veel voor, een ziekte veroorzaakt door een gebrek aan vers voedsel en vitamine C.

Welke landen deden mee aan de VOC?

De acties van de VOC

De compagnie dreef handel met verschillende Aziatische landen, zoals het latere Nederlands-Indië (Indonesië), de kaapkolonie (Zuid-Afrika), Ceylon (Sri-Lanka) en Japan. Ze verhandelde producten zoals specerijen, koffie, textiel en porselein.

Wat was het einde van de VOC?

Op 17 maart 1798 nam de staat alle schulden en bezittingen van de VOC over, waarna de Verenigde Oost-Indische Compagnie officieel ontbonden werd. Op 31 december 1799 verliep het laatst lopende octrooi en hield de VOC op te bestaan.

See also:  Wat Is Amazon Prime?

Welke 4 rechten had de VOC?

Naast het alleen recht om handel te drijven in Azië mocht de VOC nog veel meer van de Staten Generaal. De VOC mocht forten bouwen, overeenkomsten sluiten met de vorsten en oorlog voeren. Dit mochten zij in het hele gebied vanaf Kaap de Goede Hoop tot aan de straat van Magellaan.

Adblock
detector