Wat Is Een Creditnota?

Een creditnota is een op een factuur gelijkend document, dat een betalingsverplichting van de leverancier aan de klant behelst. Doorgaans compenseert een creditnota een eerder uitgeschreven factuur, waardoor deze wettelijk gezien dezelfde informatie dient te geven.
Een creditnota is een correctie in vermindering op de geleverde hoeveelheid of aangerekende prijs op een factuur. Een debetnota is een correctie in vermeerdering op de geleverde hoeveelheid of aangerekende prijs op een factuur.

Wat moet ik doen met een creditnota?

Een creditnota (of creditfactuur) is een document dat op een factuur lijkt, met een verlaging of een kwijtschelding van het bedrag van een eerdere factuur. Verstuur nu uw eerste factuur! Een creditnota compenseert met een negatief bedrag een factuurbedrag dat de verkoper eerder in rekening heeft gebracht bij de klant.

Waarom maak je een creditnota?

Zodra je een factuur hebt verstuurd, mag je deze niet meer wijzigen – ook niet in overleg met je klant. Heb je dus een foutje gemaakt of moet er iets verrekend worden, dan moet je dat op een andere manier oplossen. In zulke gevallen stuur je je klant een creditfactuur, ook wel creditnota genoemd.

Waar boek je een creditnota?

Factuur al verwerkt in je boekhouding

Dus als je iets hebt besteld en deze bon al hebt geboekt, bijvoorbeeld op Kosten > Kantoorkosten, dan boek je de creditfactuur ook op Kosten > Kantoorkosten. Ga naar Nog te doen links in het hoofdmenu. Selecteer bij Boekingen bij Boek de bij- en afschrijvingen de juiste rekening.

Wat is een factuur crediteren?

Een creditfactuur kunt u aanmaken om een reeds verzonden factuur (deels) te laten vervallen of wanneer een relatie geld van u tegoed heeft. Een creditfactuur heeft dus een negatief bedrag.

See also:  Wat Is Een Zoogdier?

Wat is een Crediteurenkaart?

De crediteurenadministratie is een overzicht van openstaande rekeningen en betaalde rekeningen.

Hoe creditnota betalen?

Een creditnota is dus een factuur waarmee u (een deel van) een factuurbedrag kwijtscheldt. Het bedrag is dan ook negatief, wat betekent dat er een minteken voor het factuurbedrag staat. Uw klant hoeft dat bedrag dus niet te betalen.

Waarom stuurt een leverancier een creditnota in plaats van een nieuwe factuur met het aangepaste bedrag?

Creditnota. Een creditnota maken en versturen is noodzakelijk als de klant een te hoog of een verkeerd bedrag is gefactureerd. Je stuurt dus een creditfactuur als de klant jou minder is verschuldigd dan wat je in eerste instantie hebt gefactureerd.

Hoe moet je crediteren?

Met een creditfactuur geef je aan dat de klant de factuur niet of slechts gedeeltelijk hoeft te betalen. Op een creditfactuur staat ‘creditfactuur’ en bij de factuurregels staat een negatief bedrag, wat betekent dat je klant het bedrag niet hoeft te betalen.

Waarom moet een creditnota inclusief btw?

Als de afnemer binnen de termijn betaalt en de korting krijgt, dan heeft de leverancier te veel btw betaald. De presterende ondernemer kan voor het bedrag van de korting een creditnota uitreiken, zodat hij de btw over de korting niet hoeft af te dragen. De afnemer mag de btw over de korting niet in aftrek brengen.

Hoe boek je een inkoopfactuur?

Een inkoopfactuur inboeken

Ga naar menu Boekhouden → Boekhouden → Dagboek inkoop → Nieuw boeking. Vul de datum, eventueel het boekstuknummer, de leverancier, het factuurnummer, de omschrijving in het bedrag in. Dit moet het volledige factuurbedrag zijn.

See also:  Wat Is Een Architect?

Wat is een debet factuur?

Een debetnota is een op een factuur gelijkende verklaring van een vordering van een verkoper aan een koper. Het tegenovergestelde van een debetnota is een creditnota.

Hoe een factuur annuleren?

Dat kan, dit moet dan wel officieel via een credit- of correctie factuur. De Belastingdienst staat namelijk niet toe dat je verzonden facturen zomaar aanpast of verwijdert. Let er wel op dat je op de creditfactuur een verwijzing maakt naar de factuur die je wilt crediteren.

Wat is een negatieve factuur?

Een creditnota of creditfactuur is een ‘negatieve’ factuur. Het bedrag waarvoor je ze opmaakt is dus een negatief getal (met een – voor). Je klant heeft dan recht op een terugbetaling of kwijtschelding van dat ‘minbedrag’. Óf je trekt de afgesproken euro’s af van een toekomstige factuur.

Adblock
detector