Wat Is Een Exploitatievergunning?

Een exploitatievergunning is een toestemming van de gemeente om een horecazaak te runnen. Gemeenten besluiten zelf aan welke voorwaarden horecabedrijven in hun gemeenten moeten voldoen. Controleer altijd of uw bedrijf past binnen het bestemmingsplan van uw gemeente.

Is een exploitatievergunning verplicht?

De exploitatievergunning vraagt u aan bij de gemeente waarin uw bedrijf zich bevindt. Niet alle gemeenten stellen een exploitatievergunning verplicht. De vergunning is meestal verplicht in gemeenten waar overlast wordt verwacht.

Wat heb je nodig voor een exploitatievergunning?

Exploitatievergunning. Als je een horecabedrijf wilt opzetten, heb je in de meeste gemeenten de exploitatievergunning horecabedrijf nodig (zie Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het maakt in de meeste gemeenten geen verschil of je wel of geen alcoholhoudende drank aanbiedt.

Wat mag je zonder horecavergunning?

Deze horeca-activiteiten mogen zonder exploitatievergunning plaatsvinden: hotels met horeca-activiteiten uitsluitend voor hotelgasten. alcoholvrije horeca in winkels (maximaal 20 procent of 20m2 van het oppervlakte) zonder terras.

Heb ik een horecavergunning nodig?

Als horecabedrijf moet je aan een aantal regels voldoen. Zo heb je een exploitatievergunning nodig en zijn er omgevingsvergunningen en milieuvergunningen waar je zeker naar moet kijken. Ook heb je te maken met de hygiënecode en geldt sinds 2021 de nieuwe Alcoholwet.

Wat betekent horecabestemming?

Het woord horeca is een samentrekking en bestaat uit de woorden hotel, restaurant en café. De horeca omvat de bedrijfstak van alle diensten die horen bij hotels, restaurants en cafés. Binnen de bedrijfstak horeca zijn een heleboel verschillende bedrijven gevestigd, en er is een zeer gevarieerd aanbod van werk.

Wat is er nodig om een theetuin te starten?

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Net als bij ieder bedrijf dat je start moet je ook een theetuin inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Het fijne is dat de Kamer van Koophandel je gegevens voor je doorgeeft aan de Belastingdienst.

See also:  Telefoon Kwijt Wat Nu?

Welke vergunningen nodig voor broodjeszaak?

Als je jouw broodjeszaak wilt openen, gelden er een aantal eisen en voorwaarden. Zo heb je te maken met milieuregels, brandveiligheid en een exploitatievergunning. Voor brandveiligheid en exploitatie kun je een vergunning bij jouw gemeente aanvragen.

Hoeveel kost een exploitatievergunning?

Een exploitatievergunning horeca kost € 1.402. Dit bedrag moet u ook betalen als u de vergunning niet krijgt.

Wat is paracommerciële horeca?

Paracommerciële instellingen zijn verenigingen en stichtingen die horeca-activiteiten uitvoeren die los staan van hun hoofddoelstelling. Denk bijvoorbeeld aan wijk- en buurthuizen en kantines van sportverenigingen.

Wat is een DHW vergunning?

U hebt een Alcoholwetvergunning nodig als u in een horecagelegenheid alcohol schenkt aan uw klanten. Dat wil zeggen: als u alcohol verkoopt die mensen direct bij u opdrinken. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld kantines van sportverenigingen.

Wat is een gebruiksvergunning?

Voor bepaalde gebouwen (bijvoorbeeld een kinderdagverblijf, café of hotel) heeft u een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik nodig (vroeger de ‘gebruiksvergunning’). De gemeente stelt dan extra eisen aan de brandveiligheid van een gebouw als dat nodig is.

Wat is een horeca 1 vergunning?

Bedrijven die in beginsel alleen overdag en ‘s avonds behoeven te zijn geopend (vooral verstrekking van etenswaren en maaltijden) en daardoor slechts beperkte hinder voor omwonenden veroorzaken.

Welke papieren heb je nodig voor een horecazaak?

Welke diploma’s zijn verplicht in de horeca?

 • SVH Diploma Sociale Hygiëne. Heb je een bedrijf of organisatie waarin je alcohol schenkt en/of verkoopt dan dien je volgens de Alcoholwet aan de eis Sociale Hygiëne te voldoen.
 • HACCP certificaat.
 • Allergenen certificaat.
 • SVH Diploma Leermeester.
 • BHV Diploma voor horeca.
 • See also:  Wat Is Een Wrat?

  Wat heb je nodig om een horecazaak te starten?

 • Schrijf uw horecabedrijf in bij KVK.
 • Check het bestemmingsplan.
 • Vraag een exploitatievergunning horecabedrijf aan.
 • Vraag een ontheffing Alcoholwet aan.
 • Zorg voor een brandveilig horecabedrijf.
 • Ga na of u een omgevingsvergunning nodig heeft.
 • Kijk welke vergunningen u nog meer nodig heeft.
 • Adblock
  detector