Wat Is Een Ganglion?

In het kort

 • Een ganglion is een bobbeltje aan uw pols, vinger of voet.
 • Dit is een uitstulping van het gewricht.
 • Het kan geen kwaad.
 • Bij de helft van de mensen verdwijnt een ganglion vanzelf.
 • Een ganglion, of ganglion cyste, is een zichtbare en voelbare zwelling dat zich voordoet in de pols, vinger of voet. Het bobbeltje ontstaat door een uitstulping van de peesschede of van het kapsel dat om een gewricht zit. De zwelling kan verschillen van grootte, ineens openbarsten of spontaan verdwijnen.

  Wat kun je doen aan een ganglion?

  De behandeling kan bestaan uit het leegzuigen van de cyste of het inspuiten van het ganglion met bepaalde medicijnen. Soms wordt er een spalkje aangebracht om de pols en hand rust te geven. Als deze nietchirurgische behandelingen geen succes hebben, kan operatieve verwijdering van het ganglion nodig zijn.

  Waardoor krijg je een ganglion?

  Een ganglion in de hand of pols ontstaat door een overmatige vochtproductie. Er is bijna nooit een aanwijsbare oorzaak voor deze vochtproductie. Er kan sprake zijn van overbelasting of een plaatselijke irritatie van het gewricht of de peesschede. Daarnaast kan er sprake zijn van slijtage van het gewricht.

  Is een ganglion gevaarlijk?

  Een ganglion is niet gevaarlijk, maar kan wel klachten geven. Het kan pijn doen. Het kan het bewegen van de vinger of hand moeilijker maken. U kunt cosmetische bezwaren hebben.

  Hoe lang duurt het voordat een ganglion weg is?

  Over het algemeen kunt u uw hand en pols na zes weken weer volledig gebruiken. Een ganglion kan terugkomen. Dit gebeurt bij ongeveer 20% van de patiënten.

  See also:  Wat Is Een Ontsteking?

  Hoe krijg je een cyste weg?

  De cyste wordt steeds verstuurd voor microscopische onderzoek. De wonde wordt meestal gesloten met niet-verteerbare hechtingen. Deze moeten na 14 dagen verwijderd worden door je huisarts.

  Hoe kom je van een cyste af?

  Als u er toch last van heeft, kunt u de cyste laten weghalen. U krijgt dan eerst een prik om de huid rondom de cyste te verdoven. Daarna kan de huisarts de cyste wegsnijden en de wond hechten. Hoe lang de hechtingen moeten blijven zitten, ligt aan de plek waar de cyste zit.

  Hoe krijg je de ziekte van Dupuytren?

  Oorzaak. De oorzaak van de ziekte van Dupuytren is niet bekend. Erfelijkheid speelt een rol en de ziekte komt vaker voor bij mensen die lijden aan suikerziekte, epilepsie en/of bepaalde longaandoeningen.

  Wat is het verschil tussen een cyste en een ganglion?

  Een ganglion is een veelvoorkomende goedaardige zwelling aan de hand of pols. We noemen het ook wel een slijmcyste. Een cyste is een holte met vocht. Bij een ganglion komt het vocht uit gewricht of peesschede die in de buurt liggen.

  Kan een ganglion kwaadaardig worden?

  Er is geen specifieke oorzaak voor het ontstaan van een ganglion. De zwelling kan pijnklachten geven, waardoor de kracht in de hand vermindert. Een ganglion is nooit kwaadaardig. Een ganglion kan kleiner worden bij rust.

  Kan een ganglion knappen?

  Bij ganglions in de handpalm aan de basis van de vinger is er vaak drukpijn, bijvoorbeeld bij een hand geven of een deurkruk vastpakken. Patiënten met een mucoïdcyste klagen er vaak over dat het ganglion bovenop het eindkootje wel eens losknapt en dan kan gaan ontsteken.

  See also:  Wat Is Een Krediet?

  Hoe lang duurt cyste verwijderen?

  De ingreep

  Het doel is om de cyste in zijn geheel te verwijderen waarbij ook de oorsprong van het ganglion wordt weggehaald. De operatie duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.

  Kan een cyste vanzelf verdwijnen?

  Cysten veroorzaken over het algemeen geen last, maar het is verstandig de huisarts te raadplegen voor verdere onderzoek. De diagnose kan worden gesteld met behulp van een een MRI-scan of CT-scan. Cysten verdwijnen meestal vanzelf of kunnen chirurgisch worden verwijderd.

  Hoe ziet een ganglion eruit?

  Deze uitstulping heeft zich gevuld met geleiachtig vocht. Het is goedaardig en wordt een ganglioncyste genoemd. Het ganglion ziet eruit als een bult onder de huid. Deze bult zit meestal aan de bovenkant van de pols en soms aan de binnenkant.

  How to pronounce ganglion in English?

  Pronunciation of ganglion-cell with 1 audio pronunciations 0 rating rating ratings Record the pronunciation of this word in your own voice and play it to listen to how you have pronounced it.

  Is there a difference between ganglion and ganglia?

  The ganglion is the bulge within the box in the top figure, detailed in the bottom figure. Ganglion is the singular; ganglia is the plural. A ganglion is a “knot” or cluster of nerve cell bodies outside of the brain or spinal cord, somewhere along the course of a nerve.

  What is the difference between ganglia and nerves?

  is that nerve is (zoology) a bundle of neurons with their connective tissue sheaths, blood vessels and lymphatics while ganglion is (neuroanatomy). is to give courage; sometimes with ‘up’. (zoology) A bundle of neurons with their connective tissue sheaths, blood vessels and lymphatics. The nerves can be seen through the skin.”

  See also:  Wat Zijn Stretch Marks?

  What does the name ganglion mean?

  A mass or knot of nervous matter, including nerve cells, usually forming an enlargement in the course of a nerve. A node, or gland in the lymphatic system; as, a lymphatic ganglion.

  Adblock
  detector