De gezondheidspas is een toegangspasje dat bewijst dat je ofwel volledig gevaccineerd bent, ofwel recent een negatieve coronatest hebt afgelegd, ofwel immuun bent doordat je al covid hebt gehad. De pas werkt met een QR-code (digitaal of op papier) en is voorlopig nodig voor iedereen vanaf 18 jaar.
Is er een alternatief op een digitaal COVID-19-vaccinatiebewijs als ik geen smartphone heb?
Mensen die geen smartphone hebben, kunnen vanaf donderdag 1 juli ook hun vaccinatiebewijs printen via de website coronacheck.nl of bellen met telefoonnummer 0247-247247.
Kan ik nog besmet raken met COVID-19 als ik gevaccineerd ben?
Als je gevaccineerd bent kun je nog steeds besmet raken met het coronavirus. De vaccinatie beschermt tegen ziek worden door het coronavirus. Er zijn inmiddels enkele studies verschenen die laten zien dat vaccinatie ook de overdracht van het virus van de ene persoon op de andere vermindert.
Hoelang is mijn COVID-19-vaccinatiebewijs na afronding van volledige vaccinatie geldig?
Hoewel de bescherming van de coronavaccins tegen ziekenhuisopname nog steeds erg hoog is, neemt de bescherming tegen overdracht en ziek worden van het virus geleidelijk af. Daarom heeft het kabinet besloten om de vaccinatiebewijzen in Nederland een geldigheid van 270 dagen te geven.
Moet ik me ook na vaccinatie aan de geldende coronamaatregelen houden?
Na vaccinatie kun je nog corona krijgen en je kunt nog corona doorgeven. Het is daarom belangrijk om je na de vaccinatie nog steeds te houden aan de algemene coronaregels.
Kun je de QR-code van CoronaCheck printen?
Op coronacheck.nl kunnen mensen – eventueel met hulp van mensen om hen heen of de lokale bibliotheek– ook een papieren QR-code opvragen om te printen.
Kan ik de CoronaCheck-app ook gebruiken in andere landen in Europa?
Met de CoronaCheck-app kunnen mensen een internationale QR-code genereren die bruikbaar is in alle EU-lidstaten. De internationale QR-code, ook bekend als Digitaal Corona Certificaat, kan worden aangemaakt op basis van een negatieve test, vaccinatie of doorgemaakte corona-infectie.
Hoe lang ben ik beschermd tegen COVID-19 na besmetting?
De meeste mensen met een goede gezondheid bouwen afweer op tegen het virus na de besmetting. We weten nog niet precies hoe lang iemand precies beschermd is en of de opgebouwde afweer ook bescherming biedt tegen de verschillende varianten van het virus.
Hoelang duren COVID-19-klachten?
Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) klachten blijven houden.
Kan ik klachten houden nadat ik ben hersteld van COVID-19?
Een deel van de mensen houdt na een besmetting met SARS-CoV-2 langdurig klachten. Dat heet ‘Long COVID’ of ‘PASC’ (Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 Infection). Deze klachten kunnen tot enkele weken en soms zelfs meerdere maanden na een infectie met het coronavirus SARS-CoV-2 aanhouden.
Waarom moet je je na een positieve zelftest alsnog bij de GGD laten testen op COVID-19?
Bij een positieve zelftest is het belangrijk om je bij de GGD te laten hertesten (een confirmatietest). Er is namelijk een (kleine) kans dat de uitslag vals positief is. Met een hertest bij de GGD wordt de uitslag in de meeste gevallen bevestigd. Met een bevestiging van de GGD kan het BCO (bron- en contactonderzoek) goed gestart worden en houdt het RIVM zicht op de verspreiding van het virus. Daarnaast zorgt een positieve test bij de GGD ervoor dat je na het krijgen van een herstelbewijs een coronatoegangsbewijs kunt krijgen of dat de geldigheidsduur hiervan langer wordt.
Beschermt een COVID-19-vaccin ook als het bijvoorbeeld 60% of 95% werkzaam is?
Uit onderzoek blijkt of een vaccin goed werkt. Als een coronavaccin bijvoorbeeld 60% of 95% werkzaam is betekent dit dat mensen die dat vaccin hebben gekregen 60% of 95% minder kans hebben om ziek te worden door coronavirus COVID-19 dan mensen die geen prik hebben gehad.
Vanaf wanneer beschermen vaccins tegen COVID-19?
De vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca beschermen vanaf 2 weken na de 2de vaccinatie tegen COVID-19.
Met één vaccinatie met Janssen ben je na 4 weken beschermd tegen COVID-19.
Als je COVID-19 hebt gehad en daarna een vaccinatie, dan ben je 2 weken na de vaccinatie beschermd tegen COVID-19.
Een vaccinatie met de boosterprik is 1 week na vaccinatie effectief.
Is het veilig verschillende vaccinaties in een paar maanden tijd te ontvangen?
Ja, je kunt meerdere vaccinaties in korte tijd ontvangen. Ons afweersysteem kan op meerdere ziekteverwekkers of vaccins tegelijk reageren. Ook baby’s krijgen in korte tijd meerdere vaccinaties tegen verschillende ziektes om hen goed te beschermen.
Kan ik een pijnstiller nemen als ik COVID-19 heb en last heb van pijn of koorts?
Als je ziek thuis bent, kun je paracetamol nemen als je last hebt van pijn of koorts. Andere pijnstillers (NSAID’s: ibuprofen, diclofenac of naproxen) hebben meer bijwerkingen. Daarom is paracetamol veiliger. Paracetamol werkt ook beter tegen koorts dan ibuprofen.
Hoe kan COVID-19 zich verspreiden?
Dit kan door:
Inademen van de kleinste druppeltjes
Druppeltjes die in je ogen, je neus en mond komen, bijvoorbeeld doordat een besmettelijk persoon niest of hoest
Aanraken van je neus, mond en ogen met je handen waarop het SARS-CoV-2 virus aanwezig is.