Wat Is Een Hematoom?

Een hematoom (blauwe plek) is een blauwpaarse verkleuring veroorzaakt door een bloeding onder de epidermis. Vaak gaat het om beschadigig van een groter vat of meerdere vaten. Meestal ten gevolge van een trauma (stoten, vallen, knijpen, mishandeling, automutilatie, chirurgische ingreep).
Wat is een hematoom? Een andere naam voor een hematoom is een bloeduitstorting. Het is een inwendige bloeding en het bloed komt dan tussen de omliggende weefsels terecht.

Hoe kun je een hematoom behandelen?

Je hoeft een hematoom vaak niet te behandelen. Deze gaat namelijk vanzelf weg. Als je een hematoom net op hebt gelopen kun je altijd koelen, zodat een zwelling beperkt blijft. Je kunt de volgende dag eventueel een warmtepack op de plek leggen.

Wat is een psoas hematoom?

Wat is een psoas hematoom? Een psoas hematoom is een bloeding in de psoasspier. Dat is de spier die ervoor zorgt dat we ons heupgewricht kunnen buigen. De psoasspier ontspringt bij de wervelkolom en loopt via de lies naar de binnenkant van het bovenbeen. Een bloeding in de psoasspier ontstaat meestal ten gevolge van een ongeval

Wat kan het hematoom doen tegen de bovenbeenzenuw?

Het hematoom kan ter hoogte van de lies tegen de bovenbeenzenuw (nervus femoralis) drukken. Dat kan tot afname van de kracht in het bovenbeen leiden. Ook kan het gevoel aan de binnenkant van het been hierdoor aangetast zijn.

Kan een hematoom gevaarlijk zijn?

Bij een hematoom gaat het dus om een groot bloedvat. Het ziet er spectaculair uit, maar meestal is het onschadelijk. Vaak is een behandeling onnodig, het lichaam zal het bloed terug vanzelf opnemen.

See also:  Wat Is Het Minimumloon?

Hoe ziet een hematoom eruit?

Vaak is een bloeduitstorting zichtbaar als een blauwe plek op de huid. Na verloop van tijd verandert deze van kleur naar groengeel. Na enkele dagen tot weken later is de plek genezen. Wanneer de bloeduitstorting dieper ligt (een onderhuidse bloeduitstorting), zie je geen verkleuring maar wel een zwelling.

Wat kun je doen aan een hematoom?

Een hematoom hoeft niet altijd behandeld te worden. Vaak ruimt het lichaam zelf de bloedresten op. Rusten en koelen met een icepack kan het herstel bevorderen. Het kan in sommige gevallen helpen om het gebied rond de hematoom vast te spalken, om heropening van het bloedvat te voorkomen.

Wat is een Duraal hematoom?

Bloeding tussen de hersenvliezen en de hersenen, meestal als gevolg van een slag of val op het hoofd, zeldzaam spontaan. De bloeding drukt op de hersenen en is schadelijk voor de hersenschors, waardoor deze aandoening levensbedreigend kan zijn en tot ernstige neurologische handicaps kan leiden.

Hoe lang duurt een onderhuidse bloeduitstorting?

In de meeste gevallen is de plek na ongeveer een week geheel verdwenen. Grotere bloeduitstortingen kunnen nog wat langer zichtbaar blijven.

Hoe wordt een hematoom afgebroken?

Het meest voorkomende hematoom is de gewone ‘blauwe plek’, een zichtbare plek op de huid waar, meestal door uitwendig geweld, een kneuzing van bloedvaatjes is opgetreden zodat bloed in het weefsel is gelekt. Dit wordt door het lichaam weer afgebroken en geresorbeerd.

Hoe lang duurt een Brilhematoom?

Soms is er ook sprake van lekkage van bloed of helder hersenvocht (liquor) uit de neus of oren. Een brilhematoom is een teken van ernstig hoofd- en hersenletsel. Meestal verdwijnt dit binnen een paar dagen.

See also:  Wat Is Google Home?

Wat te doen bij onderhuidse bloeduitstorting?

Wat kun je zelf doen bij een bloeduitstorting? Behandeling van de meeste bloeduitstortingen is vaak niet nodig, omdat ze vanzelf verdwijnen. Wanneer je net het trauma opgelopen hebt, kun je het koelen waardoor een eventuele zwelling wordt beperkt. De volgende dag kun je een warmtepack op de bloeduitstorting leggen.

Wat is een Puntbloeding?

Petechiën (purpura, puntbloedingen) In het kort: Petechiën zijn kleine, roodpaarse puntjes in de huid, die je niet kunt wegdrukken. Deze puntjes kunnen heel onschuldig zijn, maar ook duiden op een ernstige aandoening of het gevolg zijn van medicijngebruik.

Hoe herken je een Subduraal hematoom?

Een subduraal hematoom kan gepaard gaan met een of meer van de volgende symptomen: hoofdpijn. misselijkheid (soms met braken) verlamming aan een arm of been.

Hoe voelt een bloeding in je hoofd?

Hoe kun je het herkennen? Denk vooral aan een bloeding in de schedel als er na een hoofdtrauma één van de volgende symptomen aanwezig is: toenemende hoofdpijn, verwardheid, rusteloosheid, neurologische symptomen aan één zijde van het lichaam, bv.

Wat is een Subduraal hematoom?

Bij een chronische subdurale hematoom is er sprake van een bloeduitstorting (hematoom) binnen de schedel. De bloeduitstorting bevindt zich tussen het harde hersenvlees en de hersenen.

Adblock
detector