Wat Is Een Koppelteken?

Een koppelteken is een leesteken dat onderdelen van samenstellingen of samenkoppelingen met elkaar verbindt. Het heeft de vorm van het kortste liggende streepje en komt daarmee uiterlijk overeen met het afbreekstreepje en het weglatingsstreepje: in de typografie wordt voor alle drie de tekens een divisie gebruikt (-).

Wat is een koppelteken voorbeeld?

Met een koppelteken verbind je een woord, een letter of een getal met een andere woord. Dit doe je om het woord makkelijker te kunnen lezen. Kijk bijvoorbeeld naar het volgende woord: stage-uren. Zonder een koppelteken moet je drie keer kijken wat er nou eigenlijk staat: stageuren.

Hoe ziet een koppelteken eruit?

In de Nederlandse spelling hebben verschillende leestekens de vorm van een liggend streepje. Het korte liggende streepje (-) wordt onder andere gebruikt als koppelteken (man-vrouwverhouding), als afbreekteken (wa-ter) en als weglatingsstreepje (chocolade- en vanillepudding).

Waar staat het koppelteken?

Tussen gelijkwaardige elementen die naast elkaar worden geplaatst in een samenstelling, gebruiken we een koppelteken. Het gaat om combinaties van twee of meer elementen die in de samenstelling in principe met elkaar verwisseld kunnen worden. Zo zouden we een dichter-botanicus ook een botanicus-dichter kunnen noemen.

Waar zet je streepje tussen woorden?

Als een woord begint met: niet-, non-, bijna-, oud-, ex-, aspirant-, adjunct-, substituut-, chef-, kandidaat-, interim-, stagiair-, leerling-, assistent-, collega- of meester-. Of eindigt met: -generaal, -president, -testamentair, -verbaal of -militair.

Hoe schrijf je aaneen?

2. HOOFDREGEL: Schrijf samenstellingen en afleidingen aaneen. Een samenstelling is een woord dat bestaat uit twee delen die beide ook zelfstandig kunnen voorkomen (keukentafel = keuken en tafel).

See also:  Wat Is Code Rood?

Hoe gebruik je een koppelteken?

Het koppelteken wordt ingezet om (1) de scheiding aan te duiden van samenstellingen die moeilijk te herkennen zijn, (2) de scheiding van een buitenlands en Nederlands woord aan te duiden, (3) de gelijkwaardigheid van een samenstelling te laten zien en (4) om te laten zien dat een uitdrukking één geheel is.

Wat is de regel van het koppelteken?

Bestaat het woord uit twee losse woorden die een samenstelling vormen, dan schrijf je een koppelteken. Ontstaat er geen verwarring, dan schrijf je gewoon alles aan elkaar. Is het woord geen samenstelling, maar bijvoorbeeld een meervoud of een enkel woord, dan schrijf je een trema.

Hoe noem je een liggend streepje?

In de praktijk verwijst liggend streepje meestal naar het korte liggend streepje (-), maar ook het halflange liggend streepje (−) en de underscore (_) worden tot de liggende streepjes gerekend. De drie streepjes hebben verschillende functies. Het korte liggende streepje of de divisie (-) wordt onder andere gebruikt: 1.

Waarom schrijf je klaar over met een koppelteken?

K. Een samenkoppeling schrijven we met koppeltekens. Als een vaste woordgroep* één begrip vormt, kunnen we de eenheid aangeven door koppeltekens tussen de woorden te plaatsen. Een dergelijke woordgroep wordt een samenkoppeling* genoemd.

Is het zo even of zoëven?

Zo-even (met een streepje) is goed. Zo-even is een samenstelling en betekent ‘een paar momenten geleden, daarnet’. Vergelijkbare samenstellingen zijn zojuist, zonet, zopas en zostraks. Je kunt zo en even niet zomaar aan elkaar schrijven, want dan krijg je zoeven.

See also:  Wat Is Een Cel?

Is het Sommige Of sommigen?

Als sommige naar personen verwijst en zelfstandig gebruikt wordt, schrijven we sommigen. Sommige is zelfstandig gebruikt als er niet meteen een zelfstandig naamwoord op volgt en sommige ook niet aangevuld kan worden met een zelfstandig naamwoord uit dezelfde zin of de zin die onmiddellijk voorafgaat.

Hoe voeg je twee woorden samen?

In het Nederlands worden samengestelde woorden aaneengeschreven. Geen spaties dus in ‘rodewijnglazen’ en ‘publicrelationsafdeling’, hoewel je in sommige gevallen wel een koppelteken mag gebruiken als dat de leesbaarheid bevordert. Er / hier / daar en een voorzetsel schrijf je aan elkaar.

Adblock
detector