Wat Is Een Pandemie?

Een pandemie is een epidemie op wereldwijde schaal. Het woord is afkomstig uit het Grieks: παν (pan) betekent geheel, δῆμος (dêmos) betekent volk. Inhoud

Wat weten we over de COVID-19-varianten?

Er circuleren wereldwijd vele varianten van het coronavirus SARS-CoV-2. De WHO beoordeelt welke varianten als zorgelijk worden gezien en welke als ‘interessant’. Het RIVM volgt die adviezen. We volgen deze varianten en brengen ze in kaart vanwege hun (mogelijke) risicovolle kenmerken en mate van verspreiding. Ook volgen we de varianten van het virus die in Nederland zijn, via de nationale Kiemsurveillance.

Welke klachten komen veel voor bij COVID-19?

De belangrijkste klachten bij COVID-19 zijn verkoudheidsklachten (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn) en/of hoesten en/of benauwdheid en/of plotseling verlies van reuk of smaak en/of verhoging of koorts boven de 38 graden.

Hoe kan COVID-19 zich verspreiden?

Dit kan door:

Inademen van de kleinste druppeltjes
Druppeltjes die in je ogen, je neus en mond komen, bijvoorbeeld doordat een besmettelijk persoon niest of hoest
Aanraken van je neus, mond en ogen met je handen waarop het SARS-CoV-2 virus aanwezig is.

Waar in het lichaam zit COVID-19?

Een persoon met COVID-19 maakt in zijn lichaam miljoenen kopieën aan van het virus. Deze kopietjes of deeltjes zitten vooral veel in de longen, maar ook op andere ‘natte’ plekken, zoals je keel of neusholte.

Hoelang is mijn COVID-19-vaccinatiebewijs na afronding van volledige vaccinatie geldig?

Hoewel de bescherming van de coronavaccins tegen ziekenhuisopname nog steeds erg hoog is, neemt de bescherming tegen overdracht en ziek worden van het virus geleidelijk af. Daarom heeft het kabinet besloten om de vaccinatiebewijzen in Nederland een geldigheid van 270 dagen te geven.

See also:  Wat Is De Omtrek?

Wat is ‘langdurige’ of ‘Long’ COVID?

Een deel van de mensen houdt na een besmetting met SARS-CoV-2 langdurig klachten. Dat wordt ‘Long (langdurige) COVID’ of ‘PASC’ (Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 Infection) genoemd. Deze klachten kunnen tot enkele weken, maar soms meerdere maanden na een infectie met COVID-19 aanhouden.

Kan ik een pijnstiller nemen als ik COVID-19 heb en last heb van pijn of koorts?

Als je ziek thuis bent, kun je paracetamol nemen als je last hebt van pijn of koorts. Andere pijnstillers (NSAID’s: ibuprofen, diclofenac of naproxen) hebben meer bijwerkingen. Daarom is paracetamol veiliger. Paracetamol werkt ook beter tegen koorts dan ibuprofen.

Hoelang ben je besmettelijk als je corona (COVID-19) met klachten hebt?

Je kunt al besmettelijk zijn de 2 dagen voordat je klachten krijgt. Mensen met COVID-19 zijn over het algemeen 1 tot 2 weken na het begin van de klachten besmettelijk.

Kan ik klachten houden nadat ik ben hersteld van COVID-19?

Een deel van de mensen houdt na een besmetting met SARS-CoV-2 langdurig klachten. Dat heet ‘Long COVID’ of ‘PASC’ (Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 Infection). Deze klachten kunnen tot enkele weken en soms zelfs meerdere maanden na een infectie met het coronavirus SARS-CoV-2 aanhouden.

Kan ik nog besmet raken met COVID-19 als ik gevaccineerd ben?

Als je gevaccineerd bent kun je nog steeds besmet raken met het coronavirus. De vaccinatie beschermt tegen ziek worden door het coronavirus. Er zijn inmiddels enkele studies verschenen die laten zien dat vaccinatie ook de overdracht van het virus van de ene persoon op de andere vermindert.

See also:  Wat Ga Ik Stemmen?

Kun je nog COVID-19 krijgen na vaccinatie?

Je kunt na vaccinatie nog corona krijgen. De kans om ziek te worden door corona is kleiner, omdat je door vaccinatie beter beschermd bent. Het is daarom belangrijk om de vaccinaties van de basisserie te halen en daarna een boostervaccinatie.

Heb ik corona (COVID-19) als ik positief getest ben?

Als je een positieve testuitslag krijgt, heb je COVID-19. Je bent dan een aantal dagen besmettelijk en gaat daarom in isolatie. Dit betekent dat je je afzondert om te voorkomen dat je andere mensen besmet. Tijdens isolatie zijn er leefregels.

Hoeveel mensen zijn genezen van COVID-19?

Hoeveel mensen er genezen zijn van COVID-19 is op dit moment niet bekend. Er is geen meldingsplicht om door te geven dat mensen zijn genezen van de ziekte.

Waarom kunnen mensen nu een zelftest gebruiken bij COVID-19-klachten?

Uit recent onderzoek is gebleken dat zelftesten bij mensen met klachten goed presteren. Mensen die klachten hebben, kunnen zich daarom nu laten testen bij de GGD óf ervoor kiezen een zelftest te doen. Hiermee wordt testen bij klachten laagdrempeliger en daarmee hopen we dat nog meer mensen zich bij elke klacht laten testen. Want meer testen is meer virusopsporing en meer bestrijding.

Hoe vaak komt Long COVID voor?

Dat is nog niet zeker. Volgens een eerste schatting heeft maximaal 1 op de 5 personen 4 of 5 weken na een positieve test nog klachten. Dat aantal neemt verder af 12 weken of langer na de besmetting. Er is nog geen optimale behandeling voor Long COVID. Daarom wordt wereldwijd onderzoek gedaan naar Long COVID.

Adblock
detector