Wat Is Een Tegenstelling?

Een tegenstelling is een stijlfiguur. Het houdt in dat twee tegengestelde termen worden gebruikt in een zin om de tekst te verlevendigen. Een voorbeeld van een tegenstelling is: ‘In de stille kamer knettert zij van woede’. In deze zin zijn ‘stil’ en ‘knettert’ de woorden die de tegenstelling vormen.

Welke woorden zijn tegenstellingen?

Tegenstelling

 • maar, echter, toch, wel.
 • hoewel, ondanks, weliswaar.
 • integendeel, daarentegen.
 • in tegenstelling tot.
 • aan de ene kant + aan de andere kant (als combinatie)
 • enerzijds + anderzijds (als combinatie)
 • desalniettemin, desondanks.
 • Hoe herken je een tegenstelling?

  Een tegenstelling is iets dat tegenover elkaar staat, dus bijvoorbeeld: dik-dun, licht-donker, zwart- wit, lang-kort, mooi-lelijk. Er zijn ook tegenstellingen in zinnen, tussen zinnen of bijvoorbeeld tussen alinea’s. Meestal staan daar dan ook signaalwoorden voor tegenstellingen bij.

  Wat zijn alle tegenstellingen?

  Een tegenstelling is de omgekeerde betekenis van een woord. Het omgekeerde van open is bijvoorbeeld dicht. Het tegenovergestelde van koud is warm. Een tegenstelling noem je ook wel een antoniem.

  Wat is een ander woord voor tegenstelling?

  als synoniem van een ander trefwoord: verschil (zn) : afwijking, contrast, decalage, differentie, discrepantie, divergentie, onderscheid, ongelijkheid, tegenstelling.

  Wat is het tegenovergestelde van vertrouwen?

  Wantrouwen. Het tegenovergestelde van vertrouwen is wantrouwen, of achterdocht.

  Wat is het tegenovergestelde van fitte?

  in de lijst met antoniemen (woorden met een tegengestelde betekenis): fit ≠ gammel.

  Welke signaalwoorden horen bij een Tegenstellend verband?

  Signaalwoorden die zo’n verband kunnen aanduiden zijn: maar, daarentegen, echter, integendeel, enerzijds anderzijds (aan de ene kant aan de andere kant), (daar staat) tegenover, hoewel, toch, ofschoon, ondanks dat.

  See also:  Wat Is Zingend Ijs?

  Wat is het antoniem van eenvoudig?

  eenvoudig bijv. naamw. Uitspraak: waar je weinig moeite voor hoeft te doen Voorbeeld: `een eenvoudige examenopgave`Antoniem: ingewikkeld Synoniem: simpel een eenvoudige maaltijd (een maaltijd zonder overdaad die niet

  Wat is tegenstrijdig?

  tegenstrijdig – bijvoeglijk naamwoord uitspraak: te-gen-strij-dig 1. wat ergens met elkaar in strijd is, wat niet met elkaar klopt ♢ er komen tegenstrijdige berichten uit Ruanda Bijvoeglijk naamwoord: te-gen-strij-dig

  Wat is een ander woord voor tegenovergestelde?

  Andere woorden voor tegenovergesteld zijn andersom, contrarie, omgekeerd, tegendeel en tegengesteld.

  Hebben alle woorden een antoniem?

  Twee woorden zijn elkaars antoniem als ze een tegengestelde betekenis hebben. Het woord is afgeleid uit het Grieks: anti (‘tegen’), onoma (‘naam, benoeming’). Beide woorden vormen een antoniemenpaar.

  Wat is de betekenis van geamuseerd?

  tijd enkelv.) Vervoegingen: heeft geamuseerd (volt. deelw.) aangenaam bezighouden Voorbeeld: `Het boek heeft me wel geamuseerd maar ik vond het niet geweldig.

  Adblock
  detector