Wat Is Een Whiplash?

Een whiplash ontstaat door een onverwachte en heel snelle beweging waarbij je hoofd eerst hard naar achteren en daarna hard naar voren slingert. Door deze beweging rekt je nek te ver uit. Hierdoor kunnen bepaalde delen van en rond je nek, hoofd en schouders beschadigd raken.

Is een whiplash te genezen?

Voor het whiplashsyndroom bestaat geen behandeling die volledige genezing biedt. Ook zijn er geen behandelingen waarvan het succes herhaaldelijk wetenschappelijk is bewezen. Wel is bekend dat je de kans op chronische klachten kan verkleinen door zoveel mogelijk actief te blijven.

Wat moet je doen als je een whiplash hebt?

Wat kan ik zelf doen bij een whiplash? Na een auto-ongeluk kan je zelf de klachten verlichten door enkele dagen te rusten en lichte oefeningen te doen (vraag hiervoor advies bij een kinesitherapeut). Een warmtekussentje in de nek ontspant de spieren. Probeer op je houding te letten en ontspan je schouders.

Is een whiplash te zien op MRI?

Een whiplash trauma is niet zichtbaar op MRI-foto’s. Bij een whiplash onderzoek worden er dan ook geen MRI foto’s gemaakt. Over het algemeen zal de neuroloog niets anders doen dan u naar huis sturen met het advies veel te rusten en géén halskraag te gebruiken.

Hoe lang kan whiplash duren?

Hoe lang duurt het herstelproces? Het goede nieuws is dat het merendeel van de whiplashes na ongeveer drie weken zijn beholpen. Anderzijds zijn er ook heel wat whiplashes die gedurende een lange tijd blijven aanhouden, waarbij 15 % van de patiënten zelfs tot zes maanden later nog steeds klachten ervaart.

See also:  Waterpokken Wat Te Doen?

Hoe lang thuis blijven met whiplash?

Bij de meeste whiplash patiënten lukt het om binnen 6 tot 12 maanden weer aan het werk te gaan. Vaak is dit nog niet geheel klachtenvrij. Regelmatig komt het voor dat men toch al weer meer gaat werken dan men aankan. Dit kan zijn omdat men het zelf graag wil, maar het kan ook komen door druk van buitenaf.

Kan whiplash erger worden?

Vooral de psychische klachten die bij een whiplash om de hoek komen kijken, kunnen erger worden door spanning en stress. Hoofdpijn, vergeetachtigheid en problemen met de concentratie horen bij het letsel, maar kunnen ook verergeren en soms zelfs ontstaan door de hele nasleep.

Kan je een whiplash zien op scan?

Ook zijn, net als bij een sportblessure, gewrichtsbanden verrekt en/of spiervezels beschadigd. De meeste afwijkingen zijn echter moeilijk zichtbaar te maken met de huidige beeldvormende technieken, zoals röntgenfotografie, CT-scan, EEG en MRI.

Heb ik een whiplash?

Er zijn een aantal symptomen waaraan u een whiplash kunt herkennen. Concentratieproblemen komen vaak voor. Ook vergeetachtigheid, hoofdpijn en duizeligheid zijn symptomen die veelvuldig worden gemeld. Een andere symptoom dat kan optreden is overgevoeligheid voor geluid en licht.

Welke medicijnen bij whiplash?

Als u zo normaal mogelijk beweegt, geneest uw nek letsel het best. In de eerste dagen wordt hoofdpijn bij whiplash letsel vaak in eerste instantie bestreden met paracetamol. Paracetamol is een onschuldige pijnstiller met weinig bijwerkingen.

Hoe lang kunnen nekklachten duren?

Hoe lang duren nekklachten gemiddeld? Ongeveer 2 op de 3 mensen heeft in het leven wel eens last van nekpijn. Meestal is er geen duidelijke oorzaak en is de pijn binnen een aantal weken weer weg. Bij 1 op de 7 mensen duren de klachten langer dan 6 maanden.

See also:  Wat Betekent Medusa Tattoo?

Hoeveel smartengeld na whiplash?

Voor de hoogte van het smartengeld bij whiplash moet u denken aan een bedrag tussen de € 700,– en € 50.000,–. Voor het berekenen van smartengeld wordt gekeken naar de smartengeld toekenning door rechters bij soortgelijk letsel.

Wat is de schadevergoeding bij een whiplash?

Voorbeelden letselschade bedragen bij whiplash

De bedragen die worden uitgekeerd aan smartengeld bij deze nek aandoening liggen tussen de 5000 euro en 40.000 euro. Hierbij is ernst en aard van het nekletsel van belang en de gevolgen voor uw dagelijks functioneren.

Adblock
detector