Wat Is Et Waarde?

De et waarde is de afstand van je bevestigingspunt van je wiel (het montagevlak) ten opzichte van de afstand van het midden van het wiel. Een ET waarde kan neutraal, positief of negatief zijn. Welke et waarde je moet hebben is afhankelijk van hoe je auto gemaakt is.

Wat houdt de ET waarde in?

De ET-waarde of ET bolling geeft aan hoe ver een velg binnen of buiten een wielkast van de aanhanger steekt. Hoe hoger de ET waarde is van een velg, hoe meer de velg naar binnen valt.

Hoe belangrijk is de ET waarde?

Hoe groter de ET-maat, hoe meer de velg naar binnen steekt. Als de ET-maat dus te groot is, kan uw wiel de remklauwen of schokbrekers raken. Hoe lager de ET-maat, des te meer steekt de velg naar buiten. Als de ET-maat te klein is, kan de velg de carrosserie raken, bij het draaien of rechtuit rijden.

Hoeveel verschil mag er in ET waarde zitten?

Hoe lager de ET van de velg, hoe verder het wiel naar buiten komt te staan. Als de ET van de wielophanging 35mm is en je monteert velgen met een ET van 10mm, dan komt het wiel 25 mm te ver naar buiten te staan. Gemiddeld genomen is een ET afwijking van 5 mm acceptabel.

Hoe meet je de ET waarde?

De ET waarde (offset) van een velg

 1. Meet de breedte van de velg op in mm en deel dit door 2.
 2. Meet de binnenkant van de velg op, van het montagevlak tot aan de buitenkant.
 3. Trek de de uitkomst van stap 1 van de uitkomst van stap 2 af en je hebt je ET waarde.
See also:  Wat Is Echte Liefde?

Hoeveel procent mag een band afwijken?

Ondanks u met de bandbreedte binnen dit bepaald bereik dient te blijven, mag de hoogte van de band maximaal 2 procent afwijken van de originele fabrieksmaat. Varieert de hoogte en dus de wielomtrek met meer dan 2 procent dan zal dit een negatieve uitwerking hebben op de rijprestaties en op de kwaliteit van uw auto.

Wat is het voordeel van een velg met een hoge ET waarde?

Een hogere ET waarde laten je wielen verder naar buiten staan, een lagere ET waarde zorgen er juist voor dat je wielen verder naar binnen komen. Wanneer je de hoogte van je band veranderd zal de teller waarschijnlijk gaan afwijken. Met spacers kun je de velg ook verder van de auto zetten.

Wat is ET 40?

Links: ET-waarde 30, rechts ET-waarde 40. Hierdoor valt de velg in zijn geheel verder naar binnen. Hoe hoger de ET, hoe meer een velg naar binnen valt, en hoe lager de ET, hoe meer een velg naar buiten steekt.

Wat is de J waarde van een velg?

De J-maat geeft de breedte van de velg aan en wordt aangegeven in inches. De J-waarde geeft de breedte aan tussen de velgranden. Zoals u ziet zijn er een hoop factoren die meespelen bij het uitkiezen van de juiste velg.

Hoe ver mag een band uitsteken?

De wielen onderscheidenlijk banden van personenauto’s: moeten goed zijn afgeschermd; mogen niet meer dan 30 mm buiten de afscherming uitsteken, en. mogen niet aanlopen.

Hoeveel mag je afwijken van de ET-waarde?

Hoe lager de ET-waarde van de velg, hoe verder het wiel naar buiten komt te staan. Als de ET-waarde van de wielophanging 35 is en je monteert velgen met een waarde van ET 10, dan komt het wiel 25 mm te ver naar buiten te staan. Gemiddeld genomen is een ET-afwijking van 5 mm acceptabel.

See also:  Wat Doet Een Projectmanager?

Kan ik velg met andere ET-waarde monteren?

Elke afwijking in ET-waarde wordt afgeraden. In de praktijk gebeurt het wel dat er door bandenleveranciers en doe-het-zelvers velgen worden gemonteerd met een verkeerde ET-waarde. Hoe groter het verschil, des te beroerder een auto gaat sturen. De maat hoort niet onder de auto.

Wat betekent 7j bij velgen?

De J-maat van een velg

1 J staat voor 1 inch. De letter J kun je dus veranderen in inch. 7 J is 7 inch dus 17,8 cm breed. De J-waarde geeft de breedte aan tussen de velgranden (buitenrand en binnenrand).

Welke Steekmaten zijn er?

Steekmaat

 • Mogelijke steekmaten. Er zijn een aantal steekmaten mogelijk. Hieronder is een overzicht te vinden van de meest gebruikte steekmaten.
 • 3 gaats steekmaten. 3×112.
 • 4 gaats steekmaten. 4×98. 4×100. 4×101,6. 4×108. 4×110. 4×114,3.
 • 5 gaats steekmaten. 5×98. 5×108. 5×100. 5×105. 5×110.
 • 6 gaats steekmaten. 6×127. 6×130. 6X135. 6×139,7.
 • Hoe meet je de steek?

  Steekmaat.nl

  Een steek van 4×100 betekent dat de velg 4 boutgaten heeft met een steekcirkel van 100 mm. Bij 4 en 6 gaten is het gemakkelijk te meten en gebruikt men de twee tegenovergestelde gaten van hart tot hart voor het bepalen van de steekmaat.

  Wat is de velgmaat van mijn auto?

  Die kan je gemakkelijk terugvinden op je huidige banden, waar je op de zijkant de bandenmaat kunt aflezen. Het laatste getal geeft in dit geval de velgmaat weer; staat er bijvoorbeeld “195/65 R15” dan geeft het laatste getal “15”- de diameter van de velg aan.

  Adblock
  detector