Wat Vind Je Ervan?

Ook wanneer het onderwerp u ná het werkwoord komt, schrijven we een t achter de stam: wat vindt u van de nieuwe minister? Hierin verschilt u van de niet-beleefde vorm je. Als dat na het werkwoord komt, schrijf je geen t: wat vind je van de nieuwe minister?

Wat vind jij met d of dt?

‘Je’ is dus het onderwerp en staat achter de stam ‘vind’: geen ‘t’ dus! – De gids vindt je nooit meer terug. Nu is het de gids die jou aan het zoeken is – hij of zij vindt ‘jou’ niet! De gids is dus het onderwerp en dat kan je vervangen door ‘hij’ of ‘zij’, waardoor ‘vindt’ dus wel een ‘t’ krijgt.

Wie vindt jij of wie vind jij?

Beide spellingen zijn correct, maar er is een verschil in grammaticale structuur en daardoor ook in betekenis. Wie vind je het best? is correct als je het onderwerp is. Je is dan vervangbaar door jij.

Hoe schrijf je vind jij?

Als het onderwerp je/jij achter de persoonsvorm staat, is de correcte vervoeging vind je/jij. Bij combinaties met je is het niet altijd even duidelijk of je het onderwerp van de zin is. Als u daaraan twijfelt, kunt u je proberen te vervangen door jij of jou(w). Als je vervangen kan worden door jij, is je het onderwerp.

Is het wat of dat?

Bepaald of onbepaald zelfstandig naamwoord

Het woord ‘dat’ wordt gebruikt als je verwijst naar een bepaald zelfstandig naamwoord. Voor onbepaalde verwijzingen gebruik je daarentegen ‘wat’. Dit leidt bijvoorbeeld tot de volgende zinnen: Het boek dat hij heeft gekocht, heeft een blauwe kaft.

See also:  Wat Is Ms Ziekte?

Kan worden uitgebreidt?

uitbreiden/vervoeging

vervoeging van de bedrijvende vorm van uitbreiden
onbepaalde wijs lang
verleden (o.v.t.) werd uitgebreid werden uitgebreid
toekomend (o.t.t.t.) zal uitgebreid worden zullen uitgebreid worden
voorwaardelijk (o.v.t.t.) zou uitgebreid worden zouden uitgebreid worden

Is jij met dt?

Uitleg dt-fouten in de tegenwoordige tijd

In de tegenwoordige tijd wordt bij de tweede persoon enkelvoud (je, jij) en bij de derde persoon enkelvoud (hij, zij, het) altijd een –t toegevoegd aan de ik-vorm. Dit hoeft niet als een werkwoord al eindigt op een –t (het is: hij zit en niet hij zitt).

Is het ik ben zeker niet de enige die dat vind of ik ben zeker niet de enige die dat vindt?

In zinnen van het type Ik ben de enige die alles goed vindt is vindt de correcte werkwoordsvorm. De persoonsvorm van de bijzin staat in de derde persoon omdat het antecedent, de enige, een derde persoon is. Het antecedent is het woord of zinsdeel waarnaar het betrekkelijk voornaamwoord die verwijst.

Hoe werkt d en dt?

In de tegenwoordige tijd krijgen werkwoorden die je vervoegt in de tweede en derde persoon enkelvoud altijd een t. Ik loop en hij loopt. En als de stam van het werkwoord eindigt op een d, krijg je dt: ik vind, hij vindt. Om een werkwoord te vervoegen, moeten we eerst op zoek naar de stam.

Is het vind plaats of vindt plaats?

Het werkwoord plaatsvinden wordt in één woord geschreven. Ook de vervoegde vormen schrijven we in één woord, tenzij de twee delen (plaats en vinden) gescheiden worden door andere woorden (bijvoorbeeld: dat iets plaats heeft gevonden), of de volgorde ervan gewisseld is (bijvoorbeeld: iets vond plaats).

See also:  Wat Is Een Dorpel?

Wat vindt jij belangrijk?

Wat je belangrijk vindt, vind je vaak leuk en wat je leuk vindt, daar ben je vaak goed in. Weten wat jij belangrijk vindt kan jou dus enorm helpen bij het maken van een studiekeuze, want het maken van die keuze begint bij jezelf.

Hoe voorkom ik dat fouten?

Bepaal eerst de stam van het werkwoord (dit is het hele werkwoord zonder de uitgang -en), in dit geval dus ‘lunch’. Eindigt deze (of strikt genomen: de klank hiervan) op een van de medeklinkers die voorkomen in ‘t kofschip (t, k, f, s, ch, of p)? Dan schrijf je verleden tijd en voltooid deelwoord met een t.

Is het wordt je of word je?

De correcte vervoeging is je/jij wordt.

Is het wilt of wil?

Het werkwoord willen geven we in de derde persoon enkelvoud geen -t: hij wil, wil hij. De vorm hij wilt* (of wilt hij*) is niet correct.

Is het die of dat?

Het betrekkelijk voornaamwoord die verwijst naar de-woorden; dat naar het-woorden, ongeacht het biologisch geslacht. Naar het-woorden die personen aanduiden (meisje, mannetje, vrouwtje, ventje, neefje, nichtje, familielid, Tweede Kamerlid enzovoort), wordt met dat verwezen.

Is het alles wat of alles dat?

Zowel alles wat als alles dat is correct. Veel taalgebruikers hebben in combinatie met alles en al een voorkeur voor wat. Dat is alles wat / dat ik voor jou kan doen.

Adblock
detector