Afrikaantjes Bij Welke Groenten?

Dit zijn enkele goede buren in je moestuin: 1. Afrikaantjes ( Tagetes patula) Ze worden in de volksmond ook wel stinkertjes genoemd: afrikaantjes ( Tagetes patula) verspreiden namelijk een heel specifieke geur. De witte tomatenvlieg heeft er in ieder geval een hekel aan. Zet afrikaantjes dus bij je tomaten om dit ongedierte uit de buurt te houden.
Bij welke groenten zetten we afrikaantjes?

  • aardappel.
  • aardbei.
  • mais.
  • koolrabi.
  • radijs.
  • snijboon.
  • wortel.
  • bietjes.
  • Afrikaantjes en goudsbloemen helpen door bodemontsmetting tegen nematoden, ofwel wortelaaltjes. De worteluitscheidingen van deze nuttige planten verdrijven de schadelijke aaltjes uit de bodem. Het is bijvoorbeeld nuttig om afrikaantjes bij peterselie te zetten of tussen groenten.

    Wat doen afrikaantjes in de moestuin?

    Afrikaantjes bevatten een stof die aaltjes dood. Aaltjes zijn miniwormen die de wortels van planten eten. Daarnaast zorgen Afrikaantjes er ook voor dat mieren, witte vliegen en ander ongedierte op afstand blijven. Ideaal dus voor je moestuin, en voor jou; de moestuinier!

    Waarom afrikaantjes bij tomaten?

    Afrikaantjes zijn echt goede buren van tomaten. Afrikaantjes, ook wel stinkertjes genoemd, zorgen ervoor dat de aaltjes uit de grond blijven. Tomatenplanten zijn namelijk gevoelig voor aaltjes. Tomaten kun je beter buiten de koelkast bewaren.

    Waar werken afrikaantjes tegen?

    Als borderplant heeft het afrikaantje een extra, gunstige bijkomstigheid: ze werken goed tegen aaltjes. Aaltjes leven in de bodem en vreten aan de wortels van planten. Het gevolg is dat de planten verzwakken of zelfs dood gaan. Aan afrikaantjes kunnen aaltjes echter beter niet beginnen, dat overleven ze niet.

    Waarom afrikaantjes in de tuin?

    De reden waarom mensen vaak Afrikaantjes in de tuin zetten, is door het beschermende karakter van de plant. Zo verspreidt de plant een specifieke geur waar insecten niet zo dol op zijn. Hierdoor blijven insecten bij de plant uit de buurt. Ook onder de grond bewijst het Afrikaantje zijn nut.

    See also:  Wat Is Lekker In De Havermoutpap?

    Waarom afrikaantjes verbouwen?

    Tagetes, beter bekend als afrikaantjes, zijn een goed alternatief voor bepaalde chemische ontsmettingsmiddelen in de tuinbouw. In de bloemen zit luteïne die geschikt is voor toepassingen in food en feed. Om deze stof te winnen, worden in Drenthe proeven gedaan om de teelt aantrekkelijker te maken.

    Is afrikaantje eetbaar?

    Zelfs Afrikaantjes zijn eetbaar. De enkelbloemige kun je zo over de sla strooien, van de dubbele pluis je de bloemblaadjes er eerst uit. Of zet er thee van; lekker en kalmerend voor de spijsvertering.

    Waarom stinkers in moestuin?

    Ze lokken nuttige insecten of weren juist schadelijke insecten. Bijvoorbeeld stinkertjes (Tagetes), deze mogen dan wel wat stinken, maar het is een ideale plant voor in de moestuin. Wie slim is plant dus wat stinkertjes naast zijn aardbeien, bietjes, tomaten en aardappelen.

    Welke insecten eten afrikaantjes?

    Drentse lelietelers pionieren met afrikaantjes (Tagetes patula) voor verduurzaming van hun teelt. De oranje zomerbloeiers zijn geweldig voedsel voor bijen, hommels, vlinders en andere bestuivers. Het inzaaien gebeurt als biologische bestrijding van het zeer schadelijke wortellesieaaltje.

    Hoe lang gaan afrikaantjes mee?

    Afrikaantjes hebben niet alleen mooie bloemen, maar houden door hun geur ook schadelijke insecten en aaltjes (nematoden) uit de buurt en bestrijden ze.

    Feitjes over het Afrikaantje.

    Nederlandse naam Afrikaantje
    Hoogte 30 tot 50 cm
    Zaaiperiode buiten half maart tot eind mei
    Lichtwensen Zonnig tot halfschaduw

    Welk dier eet de koppen uit afrikaantjes?

    Wat vinden de merels zo goed aan afrikaantjes. Tweemaal afrikaantjes geplant en tweemaal afgegeeten door de merels.

    Hoe lang bloeien afrikaantjes?

    Deze vrolijke plant bloeit met oranje en gele bloemen. Hierdoor kunnen ze jouw tuin goed opfleuren. Maar je tuin een leuke kleur geven in de bloeitijd van juni tot en met oktober is niet het enige wat het Afrikaantje doet.

    See also:  Waarom Is Geitenkaas Zo Duur?

    Waarom velden met afrikaantjes?

    Afrikaantjes zijn een dankbaar alternatief voor chemische bestrijding wat vroeger werd gedaan. De wortels van de afrikaantjes bevatten een stofje dat de aaltjes wel actief maakt maar waar ze niet van houden met uiteindelijk de dood tot gevolg.

    Welke afrikaantjes zijn winterhard?

    Zijn Afrikaantjes winterhard? Planten zijn winterhard als ze de winter overleven. De meeste Afrikaantjes zijn eenjarige bloemen en dus niet winterhard.

    Waarom velden vol afrikaantjes?

    In augustus, september en oktober kun je her en der prachtige grote velden met oranje-bruine bloemen gezien hebben. Grote kans dat dit afrikaantjes waren die de grond moesten ‘ontsmetten’ voor volgend seizoen.

    Adblock
    detector