Hoe Dille Gebruiken?

Dille heeft een pittige aroma. Kan als vervanging van peterselie, munt, basilicum of dragon dienen. Dit kruid past heel goed bij gegrild rundvlees, lams- en kalfsvlees of kip. Is ook lekker door de jus te mengen en over gestoofde groenten of vis te strooien. Fijngehakte dille geeft een omelet of salade iets aparts.
Gebruik de blaadjes en het zaad en snijd de dille fijn. Dille smaakt heerlijk bij vis zoals zalm maar is ook erg lekker in sauzen, in een komkommersalade of bij aardappels. Gebruik de blaadjes en de topjes van tijm en snijd dit fijn.

Hoe wordt dille gebruikt?

Het is een kruid met een heel verfijnde, anijsachtige smaak. Dille is vooral populair in soepen en sauzen. Het gedroogde zaad wordt gebruikt voor het wecken van komkommers en augurken. Ook kan azijn ermee worden gearomatiseerd.

Welke kruiden passen bij dille?

Wanneer je geen dille in huis hebt, kan je dit vervangen voor venkel. Het groen van venkel geeft een beetje dezelfde smaak. Ook bieslook kan als vervanging voor dille worden gebruikt in lichte gerechten, bijvoorbeeld bij witvis.

Hoe knip je dille?

Dille oogsten

Zodra dille net begint te bloeien bevatten de bladeren het meeste aroma en is het kruid zelfs nog lekkerder. Voor het oogsten knip of snijd je de stengels met schoon en scherp gereedschap af op zo’n 5 tot 10 cm boven de grond.

Is de dille gezond?

Dille zit boordevol gezonde voedingsstoffen. Het is bijvoorbeeld rijk aan vitamine C, een belangrijke vitamine die onder andere bijdraagt aan het behoud van een goede weerstand en je lichaam helpt beschermen tegen oxidatieve schade. Ook bevat dille veel bètacaroteen.

See also:  Wat Te Eten Tijdens Examens?

Wat te doen met verse dille?

In sausjes voor gebakken of gegrilde zalm kan ook. In een gestoofde gerechten is dille ook lekker, bijvoorbeeld bij kip. Tevens kun je het kruid gebruiken bij het inmaken van bijvoorbeeld augurken.

Is dille een vaste plant?

Dille is een eenjarige plant met een zeer dunne, ronde stengel en kan tot 1.20 meter hoog worden. De opvallende bladeren zijn fijn gevederd. De bloemen zijn geel en staan in schermen. In Midden-Europa loopt de bloeitijd van juli tot september.

Welke kruiden mogen niet bij elkaar staan?

Niet alle kruiden kun je zomaar naast elkaar zetten. Dille en venkel bijvoorbeeld gaan onderling kruisen; de plantjes die hieruit ontstaan hebben veel minder smaak. Om te voorkomen dat jouw kruiden het volgende seizoen een heel andere smaak krijgen, kun je dus maar beter ieder jaar nieuwe zaadjes aanschaffen.

Welke kruiden kun je combineren?

De juiste match

 • Kervel, majoraan, dille, pimpernel, bieslook en kamille.
 • Rozemarijn, tijm en andere mediterrane kruiden.
 • Salie en oregano.
 • Citroenmelisse past bij bijna alle kruiden.
 • Peterselie, bieslook en dille.
 • Welke kruiden bruine bonen?

  Bruine bonen: bonenkruid en tijm, chilipoeder en oregano en tijm en paprikapoeder, cayennepeper, knoflook, majoraan, ui. Champignons: basilicum en tijm, bieslook, dragon, kervel, knoflook, majoraan, oregano, peterselie, rozemarijn. Courgettes: basilicum en tijm, bieslook, dille rozemarijn.

  Hoe kun je dille drogen?

  Spreid op een stuk keukenpapier een paar takjes verse kruiden uit (goed opletten dat ze elkaar niet raken) en leg daaroverheen een tweede velletje keukenpapier. Laat ze vervolgens drie minuten drogen in de magnetron op 600 Watt. Stop de gedroogde kruiden daarna in een potje en je kunt ze meteen gebruiken!

  See also:  Wat Zit Er In Champagne?

  Is dille meerjarig?

  Dille is eenjarig en zal dus al snel na het zaaien gaan bloeien. Het oogsten kan je het beste voor de bloei doen, dan maakt de plant het meeste blad. Maar tussen de prachtige gele bloemen kan je ook nog het blad vinden.

  Hoe dille stekken?

  Je kunt zelf stekjes maken van kruidenplantjes, knip hiervoor de bovenste 2 cm van het verse plantje af en haal alle blaadjes (op de bovenste twee na) eraf. Zet het uiteinde van dit stekje onder water en wacht tot het ontspruit.

  Heeft dille geneeskrachtige eigenschappen?

  Dille kan om zijn medicinale eigenschappen gebruikt worden om bacteriën te doden, tegen hoofdpijn en slapeloosheid. Tevens kan het helpen bij allergie, maag- en darmklachten, osteoporose, hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.

  Is basilicum goed voor de gezondheid?

  Er zit veel vitamine A en vitamine K in basilicum. Daarnaast bevat het de volgende mineralen in ruime hoeveelheden: kalium, mangaan, koper en magnesium. Er zit ook veel ijzer in. Daardoor is het plantje goed voor mensen die bloedarmoede willen voorkomen.

  Hoe gezond is peterselie?

  Peterselie is een goede bron van provitamine A, vitamine C, ijzer en foliumzuur. Het helpt om je lichaam gezond te houden. Peterselie kan een rol spelen in het voorkomen van hart- en vaatziekten. Voeg daarom lekker vaak peterselie aan je maaltijden en sauzen toe, of maak er een frisse groene smoothie mee.

  Waar moet dille staan?

  Kies voor dille een plaatsje uit met veel zonlicht. Halfschaduw kan soms ook nog wel lukken. Deze plant kan vrij hoog worden, en het is vooral de bovenkant van de plant die goed in het zonlicht moet staan. Deze plant maakt een hele diepe penwortel, waarmee hij diep kan gaan om water te zoeken.

  See also:  Hoe Lang Geopende Feta Bewaren?

  Is dille meerjarig?

  Dille is eenjarig en zal dus al snel na het zaaien gaan bloeien. Het oogsten kan je het beste voor de bloei doen, dan maakt de plant het meeste blad. Maar tussen de prachtige gele bloemen kan je ook nog het blad vinden.

  Kun je bloemen van dille eten?

  Dille (Anethum) gebruik je toch in de keuken? Ja, dat klopt. Het zaad is heerlijk te verwerken in gerechten en de bloem is eetbaar. Maar de bloem is ook prachtig om losjes te schikken in een veldboeket of te laten stralen in een vaasje.

  Kan dille in de tuin?

  Dille kan gezaaid worden in april / mei in een border in de tuin of in een grote bloempot of bloembak voor op het balkon. Je kan dille ook het hele jaar door in huis laten groeien in een bloempot. Spit een stukje border in de tuin om óf vul een grote bloempot of bloembak met potgrond.

  Adblock
  detector