Hoe Kook Ik Spitskool?

Breng voor het koken van de spitskool een pan met flink wat water aan de kook. Voeg als het water aan de kook is, een snufje zout toe en zet het vuur op een wat lagere stand. Vervolgens gooi je de in reepjes gesneden spitskool erbij. De spitskool kook je nu gedurende 8 tot maximaal 12 minuten.

Waar is spitskool goed voor?

De kool is supergezond! Spitskool levert meer vitamine C dan de verwante witte kool. Vitamine C ondersteunt samen met het folaat, het kalium en de natuurlijke suikers de normale functie van het zenuwstelsel en de hersenen. Ook is vitamine C belangrijk voor je weerstand en kalium is goed voor de bloeddruk.

Is spitskool licht verteerbaar?

Spitskool is familie van de witte kool en heeft zijn naam te danken aan zijn spitse vorm. Het is een lichte koolsoort, die makkelijk te verteren is en sappig van smaak. Je kan spitskool onder ander gebruiken om te wokken, koken en stoven.

Wat is het verschil tussen witte kool en spitskool?

Het grote verschil met de andere kolen is dat spitskool geen wintergroente is. Spitskool is een kleine soort wittekool met een spitse vorm. Het is een verse zomergroente die minder eisen stelt dan de grote wittekool. De teeltduur is korter en de kool weegt veel minder: ongeveer 0,5 kilogram.

Hoe maak je witte kool klaar?

Nadat je witte kool hebt schoongemaakt en in repen hebt gesneden is deze in een pan met ruim kokend water en een snufje zout in 10-15 minuten gaar. Kook de kool niet te lang, want dan ontstaat de typische nare koolgeur.

See also:  Wat Eten Belgen?

Welke kool is het gezondst?

Kool is goed voor je lijn

Een portie boerenkool van 100 gram (rauw) bevat maar 50 calorieën. Rode kool, witte kool en savooiekool zijn nog slanker: 30 calorieën. Dat betekent dat je er veel van kunt eten zonder aan te komen. En omdat de groentes veel vezels bevatten, geven ze toch een verzadigd gevoel.

Is kool goed voor de darmen?

Bonen en koolsoorten

Om ze toch ons lichaam uit te werken heeft ons lichaam een manier gevonden en dat is deze vezels verwerken tot gist. Dat zorgt voor extra gassen in onze darmen met winderigheid als gevolg. Ook verschillende koolsoorten en peulvruchten hebben deze werking op de darmen.

Is spitskool goed voor je darmen?

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat spitskool een positief effect heeft op het maag- en darmstelsel. In zoverre dat het zelfs helpt om maagzweren te genezen. Dat is te wijten aan de aanwezigheid van polyfenolen, glutamine en glucosinolaten.

Is kool goed voor de maag?

De volgende producten kunnen extra gasvorming veroorzaken. Gebruik deze voedingsmiddelen met mate: eieren, noten, nieuwe aardappelen, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolsoorten, rauwkost, paprika en spruitjes. Ook het eten van scherpe kruiden en specerijen kan bij sommige mensen boeren veroorzaken.

Welke kool is licht verteerbaar?

Een soort voorvertering van wittekool (fermentatie door melkzuurbacteriën) leidt tot zuurkool. Groot voordeel hiervan is dat de benauwde kooklucht niet ontstaat. Zuurkook is relatief licht verteerbaar en bevat veel vitamine C.

Kun je spitskool vervangen door witte kool?

Spitskool veroorzaakt minder winderigheid en is daarom makkelijker verteerbaar dan witte kool. Bovendien is de groente gezond: hij bevat slechts 20 kcal per 100 gram en vitamine C, vitamine B, bètacaroteen en kalium. Of een spitskool vers is, kan de consument herkennen aan lichtgroene, knapperige bladeren.

See also:  Hoe Lang Is Rum Houdbaar?

Waar smaakt witte kool naar?

Witte kool heeft een echte koolsmaak. Je kunt de groente goed in stamppot of stoofschotels verwerken. Deze kool wordt ook gebruikt om zuurkool van te maken. Maar roerbak witte kool ook eens met ingrediënten als paprika, tomaat, sambal en ketjap.

Wat valt onder kolen?

Koolsoorten

 • Begin mei tot eind november:
 • Spitskool. De naam zegt het al; de spitskool heeft een iets spitsere vorm dan de ronde koolsoorten.
 • Rode spitskool. Rode spitskool is een kruising tussen de rode kool en de spitskool.
 • Chinese kool.
 • Paksoi.
 • Koolrabi.
 • Begin juli tot half november zijn verkrijgbaar:
 • Bloemkool.
 • Welke kruiden voor witte kool?

  Witte kool: welke kruiden en specerijen?

 • peper & zout;
 • dille;
 • komijn;
 • koriander.
 • Hoe lang moeten witte kool koken?

  De gemiddelde kooktijd is 12 minuten.

  1. Bewaartijden. Rauwe witte kool. Koelkast: 2-4 weken. Fruitschaal: 1-2 weken.
  2. Bereidingstijden. Koken: 10 – 15 minuten. Roerbakken: 7 – 10 minuten. Magnetron: 7 – 12 minuten.
  3. Witte kool schoonmaken. Zijn de buitenste bladeren beschadigd? Verwijder deze zo nodig.

  Kun je witte kool rauw eten?

  Witte kool kun je rauw eten. Echter is het voor veel mensen, rauw gegeten, vrij lastig om te verteren. Dit kan zeer snel worden opgelost door de kool bijvoorbeeld vooraf te zouten. Na een zoutbadje kun je de kool dan afspoelen.

  Hoe bereid je spitskool?

  De beste manier van bereiden is spitskool bakken. Roergebakken spitskool bevat meer vitamines dan gekookte spitskool, is beter verteerbaar en er ontstaat bovendien geen koolgeur bij. Wok, bak of roerbak fijn gesneden spitskool in een klein beetje (olijf)olie in 5-7 minuten gaar.

  See also:  Hoe Vaak Rozemarijn Water Geven?

  Hoe kun je spitskool invriezen?

  Je kunt spitskool ook invriezen, maar er gaat dan vaak wel veel smaak verloren. Snijd schoongemaakte kool in repen en blancheer deze 1-2 minuten. In de vriezer is deze dan enkele weken houdbaar. Uitvriezen gaat eenvoudig: op laag vuur stoven met een beetje olie, kooktijd 10-12 minuten.

  Hoe maak je spitskool gaar?

  Bereiding: Snijd de spitskool zo fijn als je zelf prettig vind en de ui in halve ringen. Bak de ui aan in een wok, voeg de spitskool hierbij. Voeg naar smaak peper en zout toe. Bak in een andere koekenpan de spekjes uit. Voeg de spekjes bij de spitskool. Lekker met een beetje ketjap. Voeg nadat de spitskool gaar is blokjes ananas toe,

  Wat is een spitsbladige kool?

  Spitskool is een spitsbladige variant van twee koolsoorten: witte kool of savooiekool (dan wordt het ook wel groene spitskool genoemd). Ook bestaat er sinds kort rode spitskool, die net zo rood is als rode kool.

  Adblock
  detector