Hoe Kook Je Een Ei In Een Pan?

Doe de eieren in een pan met water, en zorg dat ze ruim onder water staan. Breng het water aan de kook, en zet het vuur zo zacht dat het water zachtjes bubbelt. Voor een zacht gekookt ei houdt je 4 minuten kooktijd aan, voor een hard gekookt ei houdt je 8 tot 10 minuten aan.
Hoe kook je een ei?

 1. 3 á 4 minuten voor een zachtgekookt ei.
 2. 5 á 6 minuten voor een halfzachtgekookt ei.
 3. 8 á 10 minuten voor een hardgekookt ei.

De meest gebruikelijke manier om een ei te koken is in een pan, ook wel een kookpot genoemd. Prik eerst eventueel een gaatje met een speld of eierprikker vanboven in de eieren, zoals vermeld werd bij de algemene tips. Doe nu de eieren in de pan en voeg koud water toe zodat de eieren minstens 2 centimeter onder het water zijn.

Hoe voorkom je dat een ei barst?

Als je tijdens het koken van eieren een scheutje natuurazijn toevoegt heb je namelijk nooit meer kapot kokende eieren. Als het ei barst zorgt het azijn ervoor dat het eiwit direct stolt en niet meer gaat schuimen. Ook je eitje wordt verder perfect gekookt.

Hoe lang moeten eieren koken in koud water?

Als je een ei (m) opzet met koud water (je rekent de tijd vanaf dat het water kookt): Zacht ei 3 minuten. Halfzacht ei 4-5 minuten. Hard ei 7 minuten.

Hoe maak ik een ei?

Onderstaande kooktijden gelden vanaf het moment dat je het ei in het kokende water legt.

 1. zachtgekookt: 3 à 4 minuten.
 2. medium gekookt: 5 à 6 minuten.
 3. hardgekookt: 8 à 9 minuten.
See also:  Waar Komt Zout In De Zee Vandaan? (Solution found)

Hoe moet je een ei laten schrikken?

Je stopt het kookproces

Wie een zachtgekookt ei wil, doet er dus goed aan om het af te koelen met koud water. Zo blijft het eiwit hard en het eigeel zacht. Voor een hardgekookt ei is het niet zozeer nodig om het te laten schrikken in koud water.

Waarom knappen eieren kapot?

Door het koken zet het eiwit uit, drukt het tegen het eivlies en de lucht kan met het gaatje uit de luchtkamer ontsnappen, waardoor er genoeg ruimte komt voor het gestolde eiwit. Zonder prik kan de lucht niet weg en kan het ei breken.

Waarom ontploft een ei?

Gekookte eieren kunnen exploderen als je er na het opwarmen in hapt. Dat komt doordat het eigeel gevoeliger is voor de straling van de magnetron dan het eiwit. Bron: Shutterstock/montreep.

Waarom eieren koken in koud water?

Het voordeel van de eieren opzetten in koud water is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je barsten in de eierschaal.

Hoe lang moet een ei uit de koelkast koken?

Verse eieren én eieren uit de koelkast hebben weer 1 minuut extra nodig. Bij een middelgroot ei (M) op kamertemperatuur die je direct in het water stopt, kun je de volgende kooktijden aanhouden: Zachtgekookt ei: 2 tot 3 minuten. Zacht én hardgekookt ei: 4 minuten.

Hoe kun je zien of een ei goed is?

De watertest

Vul een doorzichtig glas of kom met water en leg je ongekookte ei of eieren erin. Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten.

See also:  Wat Doe Je Op Een Broodje Hamburger?

Kun je een ei bakken in olijfolie?

Hiervoor is een truc. Voeg een snufje zout toe aan de olijfolie voordat het ei aan toegevoegd wordt. Tevens zorg ervoor dat de olijfolie langzaam verhit wordt en hou het vuur laag. Voeg het ei toe en bak het op laag vuur.

Hoe maak je een goed gebakken ei?

 1. Smelt boter (of verhit olie) in een pan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur.
 2. Breek het ei in de pan.
 3. Bak 3 minuten, of tot het eiwit is gestold.
 4. Draai om en bak nog 2 tot 3 minuten, tot de dooier helemaal gestold is.
 5. Haal het hardgebakken ei uit de pan en breng op smaak met peper en zout.

Wat gebeurt er als je een ei niet laat schrikken?

Schrik niet

Het schrikken van eieren heeft weinig invloed op de pelbaarheid. Het koude water zou ervoor zorgen dat het eiwit afkoelt en krimpt. Daardoor zou het makkelijker te scheiden zijn van de schil.

Hoe giet je eieren af?

Je moet hierbij wel voorzichtig zijn want eieren kunnen als je het niet goed aanpakt ontploffen. Doe de eieren in een magnetronbestendige kom, giet er kokend water over tot de eieren onder staan en schep een theelepel zout er bij. Dek de schaal af en verwarm de magnetron ca. 3 tot 6 minuten op middelhoge stand.

Hoe klop je een ei?

Zo doe je het:

 1. Breek de eieren en scheid de dooiers van de eiwitten.
 2. Doe de eidooiers in een grote mengkom en voeg er de suiker aan toe.
 3. Klop het mengsel met een mixer tot een luchtige crèmekleurige massa die ongeveer verdubbeld is in volume. Het kloppen duurt best lang, soms wel 10 minuten.
 4. Klaar!
Adblock
detector