Hoe Maak Ik Whisky?

Whisky wordt gemaakt met uiteenlopende vormen van water. Dit kan vanuit bronnen, rivieren (denk aan de Spey river) en kraanwater. Soms worden er ingenieuze bouwwerken gemaakt om het water naar de distilleerderij te brengen.
Hoe wordt whisky gemaakt?

 1. Stap 1: Whisky mouten (Malting) Hoe wordt Whiskey gemaakt?
 2. Stap 2: Whisky mashen (Mashing)
 3. Stap 3: Whisky gisting (fermentation)
 4. Stap 4: whisky destillatie (distillation)
 5. Stap 5: Maturation (rijping)
 6. Stap 6: botteling (bottelen)

Hoe maak je je eigen whiskey?

De basisprocessen in de creatie van whisky:

 1. Mouten (Malting) De belangrijkste component van gerst die verantwoordelijk is voor de creatie van alcohol is zetmeel.
 2. Maischen (Mashing)
 3. Vergisting.
 4. Distillatie.
 5. Rijping.
 6. Botteling en laatste processen bij whiskey maken.

Wat is de basis van whisky?

Wat is whisky? Whisky is een gedistilleerde drank die in de basis uit drie ingrediënten bestaat: graan, gist en water. Producenten kunnen op basis van verschillende graansoorten whisky maken, denk hierbij aan gerst, mais, rogge en tarwe. Per whiskysoort (single malt, bourbon, blended, etc.)

Hoe word wiskey gemaakt?

Malt whisky wordt gemaakt met gemoute gerst, water en gist. De vloeistof wordt gedistilleerd in grote koperen ketels (u ziet ze bij de meeste distilleerderijrondleidingen) en wordt gerijpt in whiskyvaten voor minstens drie jaar (hoewel de meeste whisky veel langer wordt gerijpt).

Welk graan voor whisky?

Bij Schotse single malt whisky wordt gebruik gemaakt van één soort graan, namelijk gerst. Bij andere whisky’s worden soms andere graansoorten gebruikt of graansoorten door elkaar, zoals mais en rogge bij Bourbon en Tennesee Whisky.

Is destilleren verboden?

Je mag wel je eigen bier brouwen en wijn maken, maar zelf sterke drank maken is verboden. Het gaat dan over drank waar meer dan 15 procent alcohol in zit. Om sterke drank te maken heb je een distilleerketel nodig en daar is een vergunning voor nodig.

See also:  Hoe Sla Je Apps Op Op Je Sd Kaart? (Perfect answer)

Hoe stook je zelf drank?

Maar wil je het alcoholpercentage verhogen, moet de alcohol worden gescheiden van de rest (‘distilleren’). Het geheel moet worden verwarmd in een speciale ketel (vandaar ook de term ‘stoken’) waarbij de alcohol verdampt. De alcoholdamp wordt in een andere ketel afgekoeld en vervolgens opgevangen.

Hoe komt whisky aan zijn heldere bruine kleur?

Whisky is in den beginne kleurloos en krijgt haar karakteristieke tint als gevolg van het rijpen in een bepaald type vat en voor een bepaalde tijd. Whisky onttrekt als het ware kleur van het vat. Hoe langer de desbetreffende whisky in een vat heeft gerijpt, hoe donkerder de kleur.

Hoe krijgt whisky zijn smaak?

Elke whisky heeft een unieke smaak en dat is niet voor niets. Er zijn namelijk een aantal zaken die de smaak beïnvloeden. Dit zijn de locatie, het moutproces, het water dat wordt gebruikt, de ketel en de vaten. De Ardbeg distilleerderij vind je terug op het randje van de zuidoostelijke kust van het eiland Islay.

Wat maakt whisky zo duur?

Leeftijd geeft over het algemeen een goede indicatie van de waarde van de whisky. Als het lang heeft moeten rijpen zal het duurder zijn. Simpel zat. Daarnaast is de leeftijd ook van invloed op de smaak van het koperen vocht.

Waar wordt Bourbon van gemaakt?

Bourbon is een Amerikaanse whisky die voor minstens 51% van maïs gemaakt wordt. De drank is zoeter dan andere whisky soorten en met name populair in de Zuidelijke Verenigde Staten. De drank is ontstaan in de tweede helft van de 18e eeuw maar de precieze geschiedenis is onduidelijk.

See also:  Wat Te Eten Om Vet Te Verbranden?

Waar is cognac van gemaakt?

Cognac wordt vrijwel altijd gemaakt van wijn van witte druiven. De Ugni Blanc, ook wel bekend als de Saint Emilion neemt 90% van de Cognac productie voor zijn rekening. Het is een kleine druif met een hoog zuurgehalte en qua smaken pallet weinig inspirerend.

Hoe maak je een Distilleerketel?

Een distilleerketel bestaat uit drie of vier verschillende delen: de boiler, de koeler, de helm eventueel in 2 delen. Zorg er altijd voor dat de helm goed vast zit in de boiler. Laat de koeler vollopen met water en zorg voor een rustige doorloop van koelwater door middel van een slang.

Hoe maak je een bourbon whisky?

5 voorwaarden

 1. Is gemaakt in Amerika.
 2. Bevat minimaal 51% mais.
 3. Heeft geen rijpingsminimum. Voor straight bourbon is het twee jaar.
 4. Bevat geen andere dranken of kleurstoffen.
 5. Heeft in het tweede distillatie van het productieproces een alcoholpercentage onder de 80%. Bourbon bevat 60-70% alcohol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector