Hoe Maken Ze Whisky?

Malt whisky wordt gemaakt met gemoute gerst, water en gist. De vloeistof wordt gedistilleerd in grote koperen ketels (u ziet ze bij de meeste distilleerderijrondleidingen) en wordt gerijpt in whiskyvaten voor minstens drie jaar (hoewel de meeste whisky veel langer wordt gerijpt).

Hoe maak je je eigen whiskey?

De basisprocessen in de creatie van whisky:

 1. Mouten (Malting) De belangrijkste component van gerst die verantwoordelijk is voor de creatie van alcohol is zetmeel.
 2. Maischen (Mashing)
 3. Vergisting.
 4. Distillatie.
 5. Rijping.
 6. Botteling en laatste processen bij whiskey maken.

Waarvan word whiskey gemaak?

Whisky is een gedistilleerde drank die in de basis uit drie ingrediënten bestaat: graan, gist en water. Producenten kunnen op basis van verschillende graansoorten whisky maken, denk hierbij aan gerst, mais, rogge en tarwe. Per whiskysoort (single malt, bourbon, blended, etc.) kan de graansoort verschillen.

Wat is de basis van whisky?

Whisky’s kunnen worden gemaakt van tarwe, rogge, maïs en gerst (na het kiemen bekend als “mout”). Er zijn whisky’s die slechts van een graansoort worden gemaakt, zoals Single Malt whisky’s en andere waarin verschillende graansoorten worden gemengd zoals Bourbon whisky’s.

Wat heb je nodig om whisky te maken?

Water, gerst en gist zijn de belangrijkste componenten. Dus dat is lekker overzichtelijk. Natuurlijk wordt er met grote regelmaat gevarieerd of worden er andere ingrediënten toegevoegd, maar dit zijn simpelweg de traditionele ingrediënten die de elementaire stappen in het proces van whisky-maken doorgaan.

Is destilleren verboden?

Je mag wel je eigen bier brouwen en wijn maken, maar zelf sterke drank maken is verboden. Het gaat dan over drank waar meer dan 15 procent alcohol in zit. Om sterke drank te maken heb je een distilleerketel nodig en daar is een vergunning voor nodig.

See also:  Hoe Moet Je Eten?

Hoe stook je zelf drank?

Maar wil je het alcoholpercentage verhogen, moet de alcohol worden gescheiden van de rest (‘distilleren’). Het geheel moet worden verwarmd in een speciale ketel (vandaar ook de term ‘stoken’) waarbij de alcohol verdampt. De alcoholdamp wordt in een andere ketel afgekoeld en vervolgens opgevangen.

Wat maakt whisky zo duur?

Leeftijd geeft over het algemeen een goede indicatie van de waarde van de whisky. Als het lang heeft moeten rijpen zal het duurder zijn. Simpel zat. Daarnaast is de leeftijd ook van invloed op de smaak van het koperen vocht.

Hoe wordt Japanse whisky gemaakt?

Distillatie. Net zoals in Schotland wordt Japanse whisky twee keer gedistilleerd in koperen stookketels. Wat voor soort stookketel er gebruikt wordt verschilt per bedrijf. Na de eerste distillatie wordt de gefermenteerde wort (wash) opgewarmd om een distillaat van 20 to 25% abv te bekomen.

Waar is bier van gemaakt?

Bier is een natuurlijk product dat wordt gemaakt van water, graan, hop en gist.

Is Whiskey slecht voor je gezondheid?

Zo blijkt dat single malt whisky’s zelfs nog gezonder zijn dan rode wijn. Whisky bevat geen koolhydraten of vetten en is calorie-technisch bepaald geen zwaargewicht. Zeker omdat dit niet een drankje is die je gedachteloos achterover tikt. Mocht je een koolhydraatarm-dieet volgen, dan kun je dus gerust aan de whisky.

Is whisky een dikmaker?

Veel mensen associëren drinken met de welbekende bierbuik. Niettemin heeft het drinken van whisky (met mate) geen directe invloed op je gewicht. Deze overheerlijke drank bevat geen vetten, heeft een zeer laag natriumgehalte en de kleine hoeveelheid suikers die de drank bevat worden snel afgebroken door het lichaam.

See also:  Waarom Vitamine C Slikken?

Hoeveel whiskey is dodelijk?

Een wetsdokter concludeerde: een dodelijke hoeveelheid alcohol, zeven keer meer dan het wettelijke maximum om nog te mogen rijden.

Hoe maak je een Distilleerketel?

Een distilleerketel bestaat uit drie of vier verschillende delen: de boiler, de koeler, de helm eventueel in 2 delen. Zorg er altijd voor dat de helm goed vast zit in de boiler. Laat de koeler vollopen met water en zorg voor een rustige doorloop van koelwater door middel van een slang.

Hoe maak je een bourbon whisky?

5 voorwaarden

 1. Is gemaakt in Amerika.
 2. Bevat minimaal 51% mais.
 3. Heeft geen rijpingsminimum. Voor straight bourbon is het twee jaar.
 4. Bevat geen andere dranken of kleurstoffen.
 5. Heeft in het tweede distillatie van het productieproces een alcoholpercentage onder de 80%. Bourbon bevat 60-70% alcohol.

Waar kan ik whisky mee mixen?

Of je nu van Schotse, Ierse of Rye whisky of misschien wel bourbon houdt: We raden je aan om het eens in de mix te gooien.

 • Whisky Cola.
 • St.
 • Manhattan.
 • Whisky Ginger Ale.
 • Horse’s neck with a kick.
 • Jacks Godfather.
 • Old Fashioned.
 • Penicillin.
 • Adblock
  detector