Kaneel wordt gemaakt van de bast van de cassiaboom. Deze bast wordt opgerold en daarna gedroogd. Zo vormen de rolletjes kaneelstokjes. Kaneel komt oorspronkelijk uit Sri Lanka, maar wordt tegenwoordig ook geteeld in Indonesië, China en Vietnam. Van deze smaakvolle specerij wordt vaak gezegd dat het geneeskrachtige eigenschappen zou hebben.
Kaneel is eigenlijk de gedroogde en opgerolde binnenste bast van de kaneelboom (Cinnamomum verum). De dikke schaafsels vormen kaneelstokjes, de rest wordt vermalen tot poeder. Veel kaneel komt van het eiland Sumatra in Indonesië en uit Sri Lanka.
Wat zijn de belangrijkste producenten van kaneel?
De belangrijkste producenten van kaneel zijn: Indonesië, China, Vietnam en Sri Lanka. Deze landen produceren gezamenlijk meer dan 99% van al het kaneel. Andere producenten met een productie van 100 ton of meer zijn: Madagaskar, Oost-Timor en Grenada.
Hoe eet je kaneel in kleine hoeveelheden?
Wanneer je kaneel in kleine hoeveelheden consumeert is het product erg gezond en kan het vele gezondheidsvoordelen bieden. Kaneel is een uitstekend alternatief voor suiker en zoetstoffen. Zo biedt kaneel een heerlijk zoete smaak aan je eten zonder dat het slecht voor je tanden is en zonder dat je er veel calorieën mee binnenkrijgt.
Wat is een kaneel specerij?
Kaneel is een specerij bestaande uit de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom. Er bestaan vele varianten, maar de belangrijkste zijn de ceylonkaneel of echte kaneel (Cinnamomum verum, synoniem: Cinnamomum zeylanicum) en de cassia of kassie (Cinnamomum aromaticum, synoniem: Cinnamomum cassia).
Hoe wordt kaneel gebruikt in de westerse keuken?
Kaneel wordt in de westerse keuken meestal gebruikt als smaakmaker in zoete gerechten, zoals appelmoes of stoofperen, en in vele soorten gebak. Warme rijst met boter, suiker en kaneel wordt gebruikt als dessert. Traditioneel op de kermis wordt kaneel ook in snoep gebruikt, bijvoorbeeld in kaneelstokken.
Hoe groeit kaneelboom?
De kaneelboom groeit dan ook alleen in een tropisch klimaat, en dan het liefst aan de kust. De struik wordt twee tot drie maal per jaar gesnoeid, en daarbij laag gehouden. Van de 2 meter lange scheuten van ongeveer anderhalf jaar oud wordt de bast geoogst. Daarna wordt de schors en de middenbast verwijderd.
Wat doet kaneel in je lichaam?
Kaneel zit vol met polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die uw lichaam beschermen tegen bacteriën en infecties die ontstekingen veroorzaken. Kaneel helpt zelfs beschadigde cellen herstellen, doordat het enzymen activeert die cel-herstel versnellen. Ook kan kaneel verlichtend werken bij jeuk.
Wat is kaneelstok?
Kaneelstok kan verwijzen naar: de ruwe vorm van de specerij kaneel. kaneelstok (snoepgoed), een qua vorm op een zuurstok gelijkend soort snoepgoed met de smaak van kaneel.
Is kaneel schadelijk voor de gezondheid?
Het coumarinegehalte van Ceylon kaneel is heel laag. Een hoge inname coumarine kan leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen. Bij langdurig gebruik van veel coumarine, is het mogelijk kankerverwekkend. Uit voorzorg is het daarom beter om niet lange tijd achter elkaar veel Chinese kaneel te eten.
Hoe groeit kaneelstokje?
Dit kaneelstokje ontstaat doordat de binnenste bast van de (altijd groene) kaneelboom wordt gedroogd en zichzelf oprolt. De kaneelboom komt oorspronkelijk uit Ceylon (nu Sri Lanka) maar kunnen we tegenwoordig ook vinden in o.a. Vietnam, Indonesië en China die een ander soort kaneel produceren.
Hoeveel kaneel mag je per dag eten?
Een theelepel kaneel weegt ongeveer 2,6 gram. Uit tests blijkt dat deze theelepel kaneel tussen de 6,9 en 18 mg coumarine bevat. De richtlijn is maximaal 0,1 mg per kilo lichaamsgewicht per dag. Dus een persoon van 65 kilo kan maximaal 6,5 mg coumarine per dag eten zonder enig risico op leverschade.
Wat doet kaneel met je darmen?
Maag- en darmklachten
De mineralen in kaneel zorgen voor een verwijding van de bloedvaten en dus een betere doorbloeding. Een betere doorbloeding in het spijsverteringsstelsel zorgt voor een betere spijsvertering. Tevens wordt de productie van spijsverteringsenzymen bevorderd.
Hoe vaak mag je kaneel eten?
Advies. Uit voorzorg adviseert het Voedingscentrum om niet langdurig veel Chinese kaneel of producten waar het in zit te eten. Gebruik niet overal kaneel in, maar wissel het af met andere kruiden en specerijen. Eet je gevarieerd, dan loopt je gezondheid geen gevaar.
Wat zit er in een kaneelstok?
Ingrediënten: suiker, glucosestroop, donkere basterdsuiker (suiker, invertsuikerstroop, kleurstof (E150D), water, kaneelpoeder, natuurlijk aroma.
Waarom Ceylon kaneel?
Zowel Ceylon als Cassia zijn lekker en gezond. Als je echter veel kaneel wilt gebruiken, of een supplement neemt waar het in zit, kan Cassia schadelijk zijn vanwege het hoge coumarinegehalte. Samenvattend is Ceylon dan uiteindelijk van betere kwaliteit en veel veiliger (met toestemming vertaald).
Waar komt Ceylon kaneel vandaan?
Sri Lanka – tot 1972 bekend onder de naam Ceylon – bezit de Cinnamomun Verum, waar de Ceylon kaneel vandaan komt. Deze boom heeft een dunne bast, waardoor de opgerolde stukjes binnenbast breekbaarder zijn. Deze kaneelpijpjes zijn van één kant naar binnen gerold en bevatten meerdere laagjes.
Waarom mag je niet te veel kaneel eten?
Ondanks de lovende woorden van fabrikanten, wordt er ook voor kaneel gewaarschuwd. Kaneel bevat namelijk coumarine, een stof die ook voorkomt in tonkabonen en bergamot.,,Een hoge inname coumarine kan leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen”, waarschuwt het Voedingscentrum.
Wat zijn de nadelen van kaneel?
Nadelen kaneel
Kaneel is een natuurlijk middel, maar dat wil niet zeggen dat het geen nadelen kent. In kaneel zit de stof coumarine. Als je regelmatig hoge doses coumarine neemt kan dit leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen. Daarom is overmatig gebruik van kaneel af te raden.
Hoeveel theelepels kaneel per dag?
In de Cassia Kaneel zit namelijk een stof Cumarine, die in normale hoeveelheden geen problemen zal geven. Maar in grote hoeveelheden kan dit problemen opleveren voor de lever en voor de nieren. Tot 2 theelepels kaneel per dag is aanvaardbaar, en dan maakt het niet uit welke soort je kiest.
Hoe kweek je kaneel?
Koop een kaneelboom bij een kwekerij of oogst de zaden zelf.
Laat ze twee tot drie dagen in de schaduw drogen, scheid ze dan en spoel ze af. Laat ze nog een keer in de schaduw drogen. Oogst de zaden van sterke en gezonde kaneelbomen met gladde gemakkelijk te verwijderen schors en een hoog oliegehalte.