In Welke Groenten Zit Vitamine A?

De bioactieve stof carotenoïden kan in het lichaam worden omgezet in vitamine A. Dit zit in worteltjes, koolsoorten en donkergroene bladgroenten zoals spinazie, postelein, paksoi, andijvie en snijbiet.
Daarnaast maakt het lichaam ook zelf vitamine A, namelijk uit pro-vitamine A (bètacaroteen). Dit zit in gele, oranje en groene (blad)groenten: wortelen, boerenkool, broccoli, snijbiet, andijvie en spinazie. Risico: Als een zwangere vrouw via de voeding te veel vitamine A binnenkrijgt, kan dit schadelijk zijn voor de baby.

Welke groente heeft meeste vitamine A?

Net als wortel is spinazie een bron van provitamine A, deze stof wordt in het lichaam omgezet naar vitamine A. Door de aanwezigheid van deze vitamine is spinazie goed voor de ogen. Daarnaast ondersteunt de vitamine A in spinazie het afweersysteem en draagt het bij aan het behoud van een gezonde huid.

Waarin zit veel vitamine A?

Top 6 voedingsmiddelen met vitamine A

 1. Zuivel. In zuivel zit vitamine A.
 2. Boter, halvarine en margarine. In roomboter zit het van nature, aan halvarine en margarine wordt vitamine A toegevoegd.
 3. Eieren. Eieren zijn relatief rijk aan vitamine A.
 4. Gerookte paling. Ook vis bevat vitamine A.
 5. Wortelen.
 6. Leverworst.

Welk fruit zit vitamine A in?

Naast vitamine C zitten er nog andere vitamines in fruit, zoals vitamine A en foliumzuur (vitamine B11). In mango, mandarijn, abrikozen en passievrucht zit bijvoorbeeld een redelijke hoeveelheid vitamine A. Aardbeien en sinaasappels bevatten relatief juist veel foliumzuur.

Hoe kom je aan vitamine A?

Vitamine A komt voor in lever, vis, melkproducten, boter, margarine en eidooier. Ook in bladgroenten, koolsoorten en geeloranje gekleurde groenten en fruit. Met een goede evenwichtige voeding krijgt u ruim voldoende vitamine A binnen. Sommige mensen hebben extra vitamine A nodig.

See also:  Wat Moet Ik Eten Als Ik Ziek Ben?

Wat zijn de 5 gezondste groenten?

5 gezondste groenten

 1. Boerenkool. De eerste van de 5 gezondste groenten is boerenkool.
 2. Broccoli. Broccoli bevat vooral vitamine A, C, E en K.
 3. Spruitjes. De officiële naam van spruitjes is spruitkool.
 4. Spinazie. Spinazie is een hele gezonde bladgroente.
 5. Ajuin. Ajuin is gezond vanwege de antibacteriële werking.

Welke groenten zijn het gezondste?

Wij zetten zeven van de meest gezonde groenten voor je op een rijtje.

 1. Boerenkool. Boerenkool is de onbetwiste winterkampioen als het gaat om gezonde groenten.
 2. Broccoli. Broccoli behoort tot de zogenaamde kruisbloemige groenten.
 3. Spruitjes. Spruitjes zijn niet bij iedereen favoriet.
 4. Spinazie.
 5. Wortels.
 6. Rode bietjes.
 7. Tomaten.

Wat gebeurt er als je te weinig vitamine A binnenkrijgt?

Een tekort aan vitamine A kan huidproblemen, dof haar, nachtblindheid of in het ergste geval blindheid veroorzaken. Volgens zorgprofessionals is niet met zekerheid te zeggen dat deze gezondheidsklachten ook in Nederland ontstaan door een gebrek aan vitamine A.

Wat is het meest gezonde fruit?

Wij geven je de tien gezondste soorten fruit die gemakkelijk in België verkrijgbaar zijn en te vinden zijn in onze fruitmanden door het jaar heen.

 • Appel. Appels bevatten enorm veel vezels en anti-oxidanten.
 • Abrikoos.
 • Banaan.
 • Braambes.
 • Blauwe bes.
 • Meloen.
 • Kers.
 • Pompelmoes.
 • Kan vitamine A kwaad?

  Vitamine A (retinol)

  Een verkeerd gebruik van supplementen met retinol kan klachten veroorzaken als hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan ogen, huid en skelet.

  Welk fruit is goed voor de lever?

  Fruit bevat over het algemeen een hoop antioxidanten, maar bessen zijn daarin de meesters. Goed fruit voor de lever zijn grapefruit en citroenen. Dit zijn vetstoffen met een hoog gehalte aan omega 3.

  See also:  Wat Eten Nertsen?

  Waar zit vitamine A in?

  Waar zit vitamine A in? Vitamine A zit in dierlijke producten, zoals vlees en vleeswaren, zuivelproducten, vis en eidooier. Daarnaast zit het als toevoeging in margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

  Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine A?

  Vitamine A is een belangrijke vitamine en speelt het een rol bij de groei, het gezichtsvermogen en de gezondheid van huid en tandvlees. We zetten 6 voedingsmiddelen voor je op een rij waar deze vitamine in zit! 1. Zuivel. In zuivel zit vitamine A. Niet alleen melk bevat deze vitamine, maar ook kaas en andere melkproducten bevatten deze vitamine.

  Waar is vitamine A goed voor?

  Waar is vitamine A goed voor? Vitamine A is dus belangrijk voor het gezichtsvermogen, maar daarnaast draagt deze vitamine ook bij aan de gezondheid van huid, haar, gebit en slijmvliezen, een goede weerstand, de vruchtbaarheid en de botontwikkeling en groei van kinderen.

  Wat zijn de vormen van vitamine A?

  Vormen van vitamine A. In dierlijke producten zit vitamine A in de vorm van retinol of retinylesters. In groente en fruit zitten carotenoïden. Carotenoïden worden ook wel provitamine A genoemd, omdat het lichaam deze stoffen kan omzetten in vitamine A. Er bestaan verschillende vormen carotenoïden: alfa- en bètacaroteen en bèta-cryptoxanthine.

  Adblock
  detector