Prikkelbare Darm Syndroom Wat Niet Eten?

Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
Wat kan je beter wel en niet eten bij PDS? Welke voedingsmiddelen klachten geven bij het prikkelbare darm syndroom (PDS) verschilt per persoon. Veel voorkomende food triggers zijn koolsoorten, bonen, ui, knoflook, koolzuur, cafeïne, vet of pittig eten.

Wat is niet goed voor je darmen?

Het gaat vooral om de onnatuurlijke suikers zoals frisdrank, snoep en koek. Daarnaast hebben ook de koolhydraten in wit brood en pasta’s zoals macaroni en spaghetti een schadelijk effect. Deze voedingsmiddelen brengen de darmen in onbalans en voeden de schadelijke schimmels.

Wat kun je het beste eten met een prikkelbare darm?

Veel meer groente en fruit eten. De oplosbare vezels in groente en fruit voeden de goede bacteriën in je darmen en kunnen dus je microbioom (darmflora) verbeteren. Ook zorgen de vezels ervoor dat de ontlasting stevig, zacht en soepel wordt: niet te dun en niet te hard.

Hoe krijg ik mijn darmen weer rustig?

De volgende adviezen zijn extra belangrijk om verstopping te voorkomen of op te lossen:

 1. Genoeg vezels eten. Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel.
 2. 1,5 tot 2 liter per dag drinken.
 3. Genoeg bewegen.
 4. Poep niet ophouden.
 5. Eten op regelmatige tijden.

Welke groenten mag je eten bij prikkelbare darm?

Lees hier welke groenten veilig zijn voor je prikkelbare darm, en welke niet!

See also:  Hoe Maak Je Gevulde Ei? (TOP 5 Tips)

Mannitol-rijke groenten zijn:

 • Bloemkool.
 • Bleekselderij.
 • Flespompoen.
 • Paddenstoelen.
 • Peultjes.
 • Prei, groene deel.
 • Venkel.
 • Zeewier.
 • Wat Laxeert het beste?

  Genoeg vezels eten

  Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.

  Wat te eten bij luie darmen?

  Maak er een gewoonte van vezelrijke voedingsmiddelen te gebruiken zoals volkorenbrood en andere volkorenproducten (bv. muesli, havermout), peulvruchten, groenten (300 g per dag) en fruit (2 stukken per dag). Een vezelrijk dagmenu bevat ongeveer 30 gram vezels per dag. Vezels zijn onverteerbare suikers.

  Welk fruit is goed voor de darmen?

  Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.

  Hoe maag en darmen tot rust brengen?

  Eet op regelmatige tijden; eet rustig en kauw uw eten goed. Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.

  Welk ontbijt bij PDS?

  1.1 Leefstijladviezen bij PDS

  Een glas water, thee of ander drinken op de nuchtere maag brengt de darmen op gang; Begin de dag vervolgens met een stevig ontbijt. Een ontbijt is noodzakelijk voor een goede darmwerking. Een kop koffie of een bakje yoghurt is niet voldoende; Sla geen maaltijd over.

  See also:  Wat Niet Eten Bij Verkoudheid?

  Hoe kun je je darmen kalmeren?

  Drink ook geen ijskoude dranken, dit geeft een shock-effect in de darmen. Drink alles op kamertemperatuur en begin je dag met een glas lauwwarm water met wat citroensap. Kruidenthee zoals zoethout, venkel, anijs en kamille kalmeert de darmen en kan je de hele dag door drinken.

  Wat te doen bij een onrustige buik?

  Hoe kun je een opgeblazen gevoel voorkomen?

  1. Eet niet te snel en kauw goed. Door snel te eten of te drinken komt er gemiddeld meer lucht in de buik dan wanneer je rustig eet en goed kauwt.
  2. Zorg voor een vezelrijk dieet.
  3. Drink voldoende water.
  4. Beweeg elke dag 20 minuten.
  5. Eet minder vet en suiker.
  6. Matig caffeïne-inname.

  Wat kan ik doen tegen overactieve darmen?

  Goede zorg voor prikkelbare darmen

  1. Drink voldoende vocht (minimaal 1,5 liter per dag)
  2. Eet genoeg vezels.
  3. Beweeg veel.
  4. Vermijd stress.
  5. Let op je voeding en volg tijdelijk het FODMAP-dieet om te achterhalen of er voedingsmiddelen zijn die je beter niet of minder kunt eten.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.

  Adblock
  detector