Waar Komt Dille Vandaan?

Waar komt dille vandaan? Dille komt uit noordelijke landen,waar het koud is. Vooral in de Oost-Europese gebieden wordt het dan ook veel gebruikt.
Dille komt van oorsprong uit de landen rondom de Middellandse Zee. Waarschijnlijk hebben monniken het kruid door de rest van Europa verspreid. De naam dille komt van het Oudsaksische ‘dilarm’ wat ‘in slaap wiegen’ betekent.

Waar komt dille oorspronkelijk vandaan?

Dille wordt veel gebruikt in de keukens van de Scandinavische en Baltische landen, Duitsland, Polen en Rusland. Toch komt dille hier oorspronkelijk niet vandaan. Het kruid komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en het Midden Oosten hoewel de exacte oorsprong onbekend is.

Is dille een vaste plant?

Dille is een eenjarige plant met een zeer dunne, ronde stengel en kan tot 1.20 meter hoog worden. De opvallende bladeren zijn fijn gevederd. De bloemen zijn geel en staan in schermen. In Midden-Europa loopt de bloeitijd van juli tot september.

Is dille meerjarig?

Dille is eenjarig en zal dus al snel na het zaaien gaan bloeien. Het oogsten kan je het beste voor de bloei doen, dan maakt de plant het meeste blad. Maar tussen de prachtige gele bloemen kan je ook nog het blad vinden.

Waar groeit dille?

In principe is alle grond geschikt, dille is een sterke plant. Een zonnige plek heeft de voorkeur, maar dille groeit in een breed scala aan omstandigheden. Zaai een héél dun laagje zaadjes op de aarde. Elk zaadje wordt een plant, dus zaai niet teveel zaadjes dichtbij elkaar.

Wat smaakt hetzelfde als dille?

Wanneer je geen dille in huis hebt, kan je dit vervangen voor venkel. Het groen van venkel geeft een beetje dezelfde smaak. Ook bieslook kan als vervanging voor dille worden gebruikt in lichte gerechten, bijvoorbeeld bij witvis.

See also:  Hoe Lang Kook Je Verse Boerenkool?

Is venkel hetzelfde als dille?

dille Een kruid waarvan de zaadjes als kruid worden gebruikt, vooral bij het inmaken. Dille lijkt sprekend op venkel, maar heeft holle stengels, die van venkel zijn opgevuld.

Is dille eenjarig?

Dille, Anethum graveolens, is een fris eenjarig kruid dat met zijn gele bloemschermen prachtig staat in iedere kruidentuin. Vanaf april kun je dille gemakkelijk zelf kweken in de volle grond of in potten en bakken.

Kan dille tegen vorst?

Eénjarige kruiden overwinteren dus niet met uitzondering van winterpostelein. Eénjarige kruiden zijn: Dille. Anijs.

Hoe wordt dille gebruikt?

Het is een kruid met een heel verfijnde, anijsachtige smaak. Dille is vooral populair in soepen en sauzen. Het gedroogde zaad wordt gebruikt voor het wecken van komkommers en augurken. Ook kan azijn ermee worden gearomatiseerd.

Hoe kan ik dille bewaren?

Een bosje dille kun je in vershoudfolie of in een goed afgesloten bakje of zakje enkele dagen in de koelkast bewaren. Je kunt dille ook invriezen. Doe het kruid in een goed afgesloten zakje en bakje en dan blijft dille tot 12 maanden goed (minimaal -18°C).

Hoe oogst ik dille?

Oogsten. Oogst dille en koriander ongeveer 6-8 weken na het zaaien: de groeiduur varieert behoorlijk, afhankelijk van het seizoen. Snijd de hele plant af met een mes, ongeveer vijf centimeter boven de grond. De dilleblaadjes kun je vers gebruiken, maar je kunt ze ook drogen voor later gebruik.

Kan dille in de schaduw?

Standplaats. Dille houdt van een plekje in de zon of halfschaduw en een losse voedzame grond die voldoende vocht bevat, maar niet steeds nat blijft.

See also:  Hoe Vaak Moet Je Een Kitten Eten Geven?

Is de dille gezond?

Dille zit boordevol gezonde voedingsstoffen. Het is bijvoorbeeld rijk aan vitamine C, een belangrijke vitamine die onder andere bijdraagt aan het behoud van een goede weerstand en je lichaam helpt beschermen tegen oxidatieve schade. Ook bevat dille veel bètacaroteen.

Wat kun je doen met dille?

Dille smaakt heerlijk bij vis zoals zalm maar is ook erg lekker in sauzen, in een komkommersalade of bij aardappels. Gebruik de blaadjes en de topjes van tijm en snijd dit fijn. Tijm moet je juist lang laten meekoken/bakken met een gerecht zodat het lekker veel smaak afgeeft.

Adblock
detector