De komkommer wordt meestal gezien als een groente vanwege de manier waarop hij wordt gebruikt in de keuken. Maar omdat hij ontstaat uit bloemen en zaden bevat, is het plantkundig gezien eigenlijk een vrucht (en is daarmee een fruit).
Waarom is komkommer groente?
– Alles wat aan een houtachtige plant groeit is fruit. Komkommers groeien niet aan een houtachtige plant, maar aan een kruidachtige plant. Daarom wordt de komkommer als groente gezien. Een komkommer groeit aan een eenjarige plant, daarom wordt het gezien als een groente.
Waar is komkommer van gemaakt?
De komkommerplant is een eenjarige plant met hechtranken, maar kan ook horizontaal groeiend op de grond geteeld worden. Voordat er kassen waren werden de komkommers op broeiveuren onder platglas geteeld. Later werd het platte glas rechtop gezet en vormde zo een kas.
Waarom heet komkommer komkommer?
In Scandinavië heten komkommers ‘agurk’ In Noorwegen noemen ze een komkommer ‘agurk’, in Zweden een ‘gurka’ en in het Deens spreken ze eveneens van een ‘agurk’. Ook onze Oosterburen verwijzen naar de komkommer als een ‘Gurke’. Het Frans lijkt het meest op het Nederlands: concombre.
Is de schil van een komkommer gezond?
De één vindt de schil van een komkommer lekker en de ander eet ‘m liever zonder. Wat betreft de voedingsstoffen maakt het eigenlijk geen verschil zegt Wieke van der Vossen kennisspecialist Voedselveiligheid bij het Voedingscentrum.
Waarom zit een komkommer vol met zaad?
Bij augurken is bevruchting bij sommige (oudere) rassen nog wel nodig. Maar als een komkommerbloem door insecten wordt bestoven krijg je komkommers die dus ook echte zaden bevatten: deze komkommers worden heel groot, dik en zwaar, vaak lichter groen en gevuld met dikke volle zaden.
Is komkommer goed om af te vallen?
Komkommers helpen bij het afvallen. Komkommer is een ideale groente voor wie wil afvallen. Door het vocht en de vezels houdt komkommer je lang verzadigd, terwijl je zeer weinig calorieën binnenkrijgt. Eet dus gerust een stuk komkommer als je daar behoefte aan hebt.
Wat is een komkommer?
Het begrip komkommer heeft 2 verschillende betekenissen: 1) langwerpige, groene groente. langwerpige, groene groente die de vrucht is van de komkommerplant. 2) komkommerplant. klimplant waaraan de komkommer groeit; komkommerplant.
Is een komkommer een fruit of groente?
Komkommer is een vruchtgroente. Komkommer hoort bij de familie van meloen en courgette. Het is een van de populairste groenten in Nederland. Groente staat in de Schijf van Vijf.
Hoe is de komkommer ontstaan?
De komkommer komt oorspronkelijk uit India. Al minstens drieduizend jaar geleden werd de komkommer voor het eerst gebruikt. De Romeinen waren de eersten die de komkommer hebben meegebracht naar Europa. In Nederland werd pas veel later gebruik gemaakt van de komkommer.
Waarom Zaadlijst uit komkommer halen?
In veel recepten staat dat je de zaadlijsten uit een komkommer moet halen. En dat komt omdat een komkommer wel voor 95% uit water bestaat. Hoe haal je de zaadlijsten uit een komkommer?
- Dit is waarom je een komkommer altijd moet pletten.
- Komkommer is het minst verslavende voedsel.
- Zo handig is een komkommer!
Welke groente lijkt op komkommer?
Augurk lijkt op komkommer en is ook familie. Deze vruchtgroente heeft een wat meer ruwe huid met kleine puntjes erop en is rauw niet echt lekker. Augurken worden ook kas-geteeld en van de volle grond in augustus en september geoogst. Ze worden meestal niet verhandeld, maar commercieel verwerkt tot tafelzuur.
Waarom heeft een komkommer stekels?
In China en Japan eten ze komkommers met stekels. Deze hebben een stevigere structuur en zijn daardoor geschikt om mee te wokken.
Hoe gezond zijn komkommer?
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Wat gebeurt er als je veel komkommer eet?
Komkommers hebben sowieso een hydraterende werking doordat ze voor 95 procent uit water bestaan. Wanneer je dagelijks een flink stuk komkommer eet, kan dit ervoor zorgen dat gifstoffen sneller uit je lichaam afgevoerd worden. Ook zit er veel vitamine C in de groente. Voornamelijk in de schil, dus verwijder deze niet.
Kun je de schil van een komkommer eten?
De schillen van bijvoorbeeld gewone gele aardappels, komkommers en aubergines zijn prima en veilig om te eten, schrijft hij. En ja, zelfs de kiwi zou met schil gegeten kunnen worden. Tip: kies dan eerst eens voor een goudgele kiwi; deze hebben amper haartjes, wel zo fijn!