Je zaait sla van half maart tot eind juli. Je kunt sla zaaien van half maart tot eind juli. In het voorjaar gaat het wel beter dan in de zomer, in de zomer gezaaide slaplantjes schieten vaak al snel door waardoor je slechts een klein kropje kunt oogsten.
Welke maand sla oogsten?
Sla oogst je ongeveer vanaf half april tot en met oktober.
- De onderste bladeren van de krop zijn meestal niet zo mooi, die kun je laten zitten.
- Snijsla oogsten.
- Deze soorten sla zijn trouwens ook heel goed te combineren in een salade, zeker als je er nog wat peterselie, radijs en jong bietenloof doorheen mengt.
Hoe moet je sla zaaien?
Plant pluk- of snijsla kun je uitplanten op 10 tot 15 cm afstand tussen de plantjes en 25 cm tussen de rijen. Zaai je pluksla rechtstreeks, dun dan goed uit. Sla die te dicht gezaaid is schiet door. kropsla, Ijsbergsla en Romeinse bindsla zaai je 25 tot 35 cm tussen de planten en 25 tot 35 cm tussen de rijen.
Hoe lang duurt het voordat sla rijp is?
Sla kan 8 tot 12 weken na het zaaien al klaar zijn om te oogsten (in koele seizoenen duurt het uiteraard iets langer dan in de warmere maanden). Je kunt haar bijna overal zaaien, ook dat is mede afhankelijk van de periode/temperatuur waarin je haar zaait en het ras.
Hoe zelf sla kweken?
Sla kweek je op vruchtbare, luchtige en vochtige grond, de plant heeft veel blad en een zwak wortelgestel. Zorg er wel voor dat de grond niet te vochtig is. Daarnaast heeft sla zonlicht nodig, maar een te felle zon kan de plant niet hebben.
Hoe groeit een krop sla?
Sla houdt van vruchtbare grond. De plantjes hebben veel bladeren in verhouding tot een redelijk zwak wortelgestel en daarom moet de grond lekker los en vochtig zijn, maar zeker niet te nat. In het voor- en najaar is het belangrijk dat de sla zonnig staat, in de zomer kan een beetje schaduw geen kwaad.
Hoe groot wordt een Slaplant?
Ongeveer vier weken na het zaaien kun je rucola en snijsla al oogsten. De blaadjes zijn dan ongeveer 10 tot 15 cm groot. Snijd ze boven het groeipunt af, zodat ze opnieuw uit kunnen lopen. Je kan bij sla die in losse kroppen groeit ook de losse bladeren afsnijden.
Kun je sla binnen kweken?
Sla binnen kweken Pluksla groeit goed op de vensterbank. IJsbergsla, bindsla, kropsla en veldsla doen het minder goed in de hitte van het huis, deze kan je beter buiten kweken. Sla is eenvoudig te zaaien: vul een plantenbak met biologische moestuin potgrond en maak de grond vochtig.
Welke sla in de winter?
Wintersla is een versie van de gewone kropsla of botersla die extra goed tegen kou kan. Daarom kun je deze soort prima in het najaar zaaien om in de winter of het vroege voorjaar van te oogsten. Vaak wordt deze soort ‘s winters ‘onder glas’ geteeld of in een koude kas.
Is sla een Lichtkiemer?
Sla, peterselie, selderij, bonenkruid, marjolein en andijvie worden vaak beschouwd als lichtkiemers. Heel wat onkruidzaden zijn lichtkiemers. Hun zaden kunnen heel lang in de grond overleven en gaan kiemen als er gespit wordt. Een lichtprikkel van nauwelijks 1 seconde volstaat om deze actie in gang te zetten.
Hoe lang duurt de groei van een bloemkool?
Na het planten staat de bloemkool plant ongeveer 10 dagen stil in de groei. Na die 10 dagen, duurt het nog ongeveer 5 tot 6 weken voordat de aanmaak van de kool begint. De bloemkool mag vanaf het ogenblik dat de kool zich vormt geen nieuwe bladeren meer aanmaken.
Heeft sla veel licht nodig?
Sla staat graag in de halfschaduw, en in lichtvochtige grond. Warmte en droogte zorgen voor sneller doorschieten.
Kun je doorgeschoten sla nog eten?
Doorgeschoten sla is nog wel te eten, maar het blad wordt wel wat bitterder. Persoonlijk vind ik dat nooit zo erg want ik houd wel van een beetje bitter. Een kwestie van smaak dus. Ja je eet toch ook het blad niet de stengel Als hij erg groot is is dat wat anders dan wordt hij wat harder.
Waarom schiet mijn sla door?
Sla is namelijk gevoelig voor daglengte: rond de langste dagen van het jaar schieten de kroppen snel door. Dat doorschieten betekent niets anders dan dat de kroppen sla gaan bloeien. In het hart van de krop ontstaat een bloemstengel en die stengel groeit in rap tempo omhoog. De doorgeschoten sla eten we niet meer op.