Welke Nitraatrijke Groenten?

Hieronder vind je de lijst met de meest compact nitraatrijke groente

 • Rucola. Staat bekend als de meest nitraatrijke groente in de hele wereld. De volledige naam is de Aragula maar heet in onze landen gewoon Rucola.
 • Spinazie. Een ander voorbeeld van een nitraatrijke groente is spinazie. Spinazie wordt onder andere bestempeld als één van de meest gezonde voedingsproducten ter wereld.
 • Bieten. Bieten zijn een nitraatrijke groente die gunstig zijn voor vele verschillende uiteenlopende aandoeningen.
 • Selder. Selder behoort zeker tot de top 5 van nitraatrijke groente.
 • IJsbergsalade. Dit zal waarschijnlijk bij de meeste mensen de meest gebruikte nitraatrijke groente zijn. In vele gezinnen bijna dagelijks in het dieet vermengd.
 • Omschrijving

  Nitraatrijke groenten Nitraatarme groenten
  Andijvie Raapstelen Asperges
  Bietjes, rode Sla, alle soorten Aubergine
  Bleekselderij Snijbiet Bloemkool
  Chinese Kool Spinazie Broccoli

  Tot de nitraatrijke groenten behoren naast sla en spinazie ook andijvie, spitskool, waterkers, paksoi, postelein en Chinese kool. Daarnaast krijgen de nitraatrijke bieten momenteel veel aandacht in de sportwereld vanwege het mogelijk positieve effect op de sportprestaties bij gebruik van geconcentreerd bietensap.

  Welke voedingsmiddelen bevatten nitraat?

  Vrijwel alle voedingsmiddelen bevatten nitraat. Deze stof zit er van nature in of is er als conserveermiddel aan toegevoegd. Nitraat bevindt zich in kaas, groenten en vlees, maar bijvoorbeeld ook in het drinkwater. In veel groenten is het nitraatgehalte vaak hoog tot zeer hoog.

  Hoe vaak nitraatrijke groente?

  Daarom zijn de adviezen om maximaal 2 keer per week een nitraatrijke groenten te eten en nitraatrijke groenten niet te combineren met vis opgeheven. Nitraatrijke groenten zijn bijvoorbeeld sla, spinazie, bietjes, andijvie, raapstelen, postelein, koolrabi, spitskool, venkel en Chinese kool.

  See also:  Snijbiet Kopen Waar?

  Is witlof Nitraatrijk?

  Groentesoorten die weinig nitraat bevatten zijn: asperges, aubergine, bloemkool, boerenkool, broccoli, courgette, doperwten, knolselderij, komkommer, paprika, prei, rodekool, savooikool schorseneren, snijbonen, sperziebonen, spruiten, tomaten, tuinbonen, uien, witlof, witte kool en wortelen.

  Is tomaat Nitraatrijk?

  U kunt zelf veel doen om problemen met nitriet te voorkomen. Hieronder enkele tips: – Bewaar verse groenten (m.u.v. tomaten, courgettes, komkommer, aubergine en paprika) in de koelkast. – Bewaar nitraatrijke groenten nooit langer dan 3 dagen.

  Is spinazie Nitraatrijk?

  Tot de nitraatrijke groenten behoren onder andere andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, snijbiet, spinazie, spitskool, venkel, waterkers.

  Hoeveel nitraat in sla?

  Volgens de Warenwet mag sla in de winter namelijk 4 500 milligram per kilo bevatten. De echte sla-eter kan beter voor ijsbergsla kiezen: in de ‘gewone’ versie zit 1 070 milligram nitraat, in de biovariant 660 milligram. Andere nitraatrijke groenten zijn bleekselderij, paksoi en postelein.

  Welke groente is goed voor hoge bloeddruk?

  Bieten, rucola en spinazie

  Die hebben een lange verzadiging. Nederlandse wetenschappers van de Universiteit van Maastricht hebben nog een opmerkelijke ontdekking gedaan. Zij hebben ontdekt dat rucola, spinazie en rode bieten binnen 5 uur de bloeddruk kunnen verlagen.

  Welke groente mag je niet opnieuw opwarmen?

  Deze 7 dingen verwarm je dus maar beter niet opnieuw.

 • Eieren. Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee.
 • Aardappelen.
 • Rijst.
 • Spinazie en andere bladgroenten.
 • Bieten.
 • Selder.
 • Speciale vermelding: water.
 • Is natriumnitraat schadelijk?

  Natriumnitriet ontstaat uit natriumnitraat, onder meer door verhitting, net zoals nitriet uit nitraat ontstaat. Waarom is dat belangrijk? Omdat juist die omzetting in nitriet de nitraten schadelijk maakt. Nitriet op zijn beurt kan in je lichaam weer mogelijk kankerverwekkende nitrosaminen vormen.

  See also:  Wat Eten Zwaluwen?

  Is elke dag sla eten gezond?

  Nitraat en het daaruit gevormde nitriet werden lang gezien als giftige stoffen. Nieuw onderzoek laat echter zien dat de risico’s voor de gezondheid bij het eten van veel sla verwaarloosbaar klein zijn. Dat geldt ook voor de combinatie sla (of andere nitraatrijke groente) en vis. Je kunt dus iedere dag gerust sla eten.

  Kun je spinazie met vis eten?

  Het is prima om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen. Dat kan meerdere keren per week. Het eten van deze nitraatrijke groenten vormt geen gevaar voor de gezondheid.

  Hoeveel spinazie mag je per dag eten?

  Het Voedingscentrum geeft volwassenen dan ook het advies om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Iglo hanteert een gemiddelde portie diepvries spinazie voor een volwassene van ca. 150 gram per persoon. Kinderen hebben over het algemeen minder nodig.

  Kun je teveel spinazie eten?

  Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.

  Welke voedingsmiddelen bevatten nitraat?

  Vrijwel alle voedingsmiddelen bevatten nitraat. Deze stof zit er van nature in of is er als conserveermiddel aan toegevoegd. Nitraat bevindt zich in kaas, groenten en vlees, maar bijvoorbeeld ook in het drinkwater. In veel groenten is het nitraatgehalte vaak hoog tot zeer hoog.

  Adblock
  detector