Carolus Aardappel Wanneer Oogsten?

Midden soorten: Aardappelen van dit type worden na 100 dagen geoogst. Deze soort plant je in april. Late soorten: deze vereisen natuurlijk de langste groeiperiode en worden na 130 dagen in de late herfst geoogst.
Het valt aan te bevelen om de Carolus aardappelen goed uit te laten groeien, omdat ze wel wat gevoelig zijn voor stootblauw. Ook wordt hij dan wat bloemig. Hierna zijn ze wel lang te bewaren.

Beschrijving.

Raseigenschappen:
Oogsttijd Augustus / September
Knolvorm Rondovaal
Vleeskleur Geel
Schilkleur Geel

Het advies is dan ook om af en toe eens een plant te rooien en te kijken of ze al een mooi consumptie formaat hebben. Het voordeel van vroege aardappels is dat je ze kunt oogsten naar behoefte, dus ook voordat de bloemen verschenen zijn. Je oogst ze in feite voordat ze volledig rijp zijn (hoeft niet, dan wachten tot het loof geel is).

Wat eet je van de aardappelplant?

Van de aardappelplant eet je alleen de knol; blad en bloemen zijn niet eetbaar. Belangrijk om te weten en te onthouden is dat de aardappel behoort tot de groep Solanaceae (de aardappel heet Solanum tuberosum).

Wanneer moet je aardappelen opensnijden?

Rooi de aardappelen bij voorkeur wanneer de grond nog wat vochtig is (makkelijker oogsten). De laatste late aardappelen moeten uiteraard voor de vorst binnen worden gehaald. Soms kan het gebeuren dat je bij het opensnijden van de aardappel een gat dat wat verkleurd is midden in de aardappel aantreft (foto hieronder).

Adblock
detector