Het brouwen van bier verloopt volgens deze stappen:
- de gerst laten ontkiemen;
- de gerst laten drogen, zodat mout ontstaat;
- het mout malen;
- het mout vermengen met water;
- het mout met water zeven, zodat wort ontstaat;
- het wort koken;
- het toevoegen van biergist;
- het bier laten rusten.
Kort gezegd onttrekt het brouwproces natuurlijke suikers aan ‘gemoute’ granen met behulp van heet water. Bier is een natuurlijk product dat wordt gemaakt van water, graan, hop en gist. Het brouwen van bier is gebaseerd op een oud en eenvoudig principe, dat zich kort laat omschrijven, maar in de praktijk de nodige vakmanschap vergt.
Hoe brouw je thuis bier?
Door deze fases gaat het bier brouw proces!
- Schroten. Bierbrouwen doe je met mout.
- Maischen. Mout meng je met warm water en hierdoor wordt zetmeel omgezet in suiker, deze stap heet maischen.
- Filteren / spoelen. Na het maischen ga je de granen scheiden van de water.
- Koken.
- Koelen.
- vergisten.
Hoe wordt bier gemaakt stappen?
Hoe wordt bier gemaakt? – Het brouwproces
- Stap 1: Mouten. Bier bestaat uit vier basis ingrediënten: graan (voornamelijk gerst), water, hop en gist.
- Stap 2: Schroten.
- Stap 3: Maischen.
- Stap 4: Klaren en spoelen.
- Stap 5: Wort koken.
- Stap 6: Wort koelen.
- Stap 7: Gisten.
- Stap 8: Bottelen.
Hoe smaakt wort?
Wort koken
De verhouding tussen de zoetheid en het alcoholgehalte is cruciaal. Na het klaren wordt het wort gekookt. Hop wordt toegevoegd aan het bier om verschillende redenen. Het geeft een bittere smaak, zorgt voor een stabiele schuimkraag, en bevordert de conservering.
Hoe moet je Schroten?
Voeg per kilo mout tussen de 10 en 15 ml water toe. Vermeng dit water goed met de mout door deze goed met de hand te husselen, net zolang tot het niet meer nat aanvoelt. Laat de mout dan 10 minuten rustig staan, zodat het water zijn werk kan doen. Hussel de mout nog een keer goed en ga dan schroten.
Wat is Hopstand?
Bij ons eigen bier voegen we op twee momenten hop toe: meteen bij aanvang van het koken en vijf minuten voor het einde van de kook. Dit doen we wanneer de temperatuur is gezakt naar 80 °C. Stop met koelen en laat de hop er 15 minuten inzitten. Dit noemen we de hopstand.
Wat valt onder speciaal bier?
Er bestaat geen wettelijke definitie voor speciaalbier. De term wordt eigenlijk gebruikt om alle andere bieren aan te tonen die NIET onder pils vallen. Onder pils vallen dus de normale en daarmee standaard bieren.
Hoe wordt bier opgeslagen?
Stap 6: Lageren
Tijdens het lageren wordt het bier van de gisttank naar een lagertank overgeheveld om te rijpen. De tempratuur wordt bij het lageren net boven het vriespunt gehouden en het overtollige gist, eiwitten en sommige tannines zakken naar de bodem. Dit proces duurt meestal twee tot drie weken.
Waar is bier van gemaakt?
Bier wordt gemaakt van water, mout (van gerst), hop en gist. Mout wordt in een mouterij gemaakt. Eerst gaat er gerst (een graansoort) in water, om te weken. De gerst gaat daardoor kiemen.
Hoe komt er alcohol in bier?
Tijdens het brouwen van bier worden meestal speciaal opgekweekte gistcellen toegevoegd aan het suikerrijke wort. De gistcellen doen zich tegoed aan de suikers, ze vermenigvuldigen zich in razend tempo en zetten de suikers om in koolzuur en alcohol.
Wat is de smaak van bier?
De gist wordt ook wel het geheim van de brouwer genoemd.
De gistsoort in combinatie met de wijze van vergisting bepalen voor 25 procent of een bierliefhebber de smaak van het bier wel of niet lekker vindt. Gist is veruit het allerbelangrijkste van het bier.
Waarom wordt wort gekookt?
Hop verliest zijn bitterheid wanneer ze worden verhit. Daarom moet het wort bijna een uur op een lage temperatuur worden gekookt om de bitterheid te beperken en de smaak te behouden. Nu worden de hop uiteindelijk toegevoegd, zodat te veel koken de smaak ook niet bitterder maakt.
Wat is een zoet biertje?
Bij het bokbier krijgen gebrande zoete aroma’s de bovenhand. De smaak is moutig tot zoet. Oud bruin is zelfs een gezoet donker bier. Witbier of tarwebier wordt gebrouwen op basis van 30-50% tarwe, gemengd met gerstemout.
Hoeveel mm schroten?
De optimale afstand zou tussen de 0,8 en 1,2 mm liggen. Het een en ander afhankelijk van de snelheid waarmee je schroot.
Wat is mout schroten?
Schroten is het malen of pletten van mout. Vroeger gebeurde dat op een moutmolen. Om bier te kunnen brouwen is het nodig om de gebruikte moutkorrels te breken, een moutkorrel is namelijk vrij hard.
Waarom klam schroten?
Het schroten van je mout is een onderdeel van je brouwen dat je niet moet onderschatten. Goed geschroten mout levert je meer suikers op (hoger rendement) en een beter filterbed waardoor je ook een betere heldere wort krijgt voor het koken. Dit alles leid natuurlijk weer tot een beter en smakelijker bier!