Oorspronkelijk komt de aardappel uit de Andes, waar hij al duizenden jaren werd verbouwd. Via opgravingen weten we dat de aardappel al 13.000 jaar geleden voorkwam in delen van Zuid Amerika, waaronder Chili, en 8000 jaar geleden ook in Peru.
De aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar is in veel Europese landen sinds de 16e eeuw een van de basisvoedingsmiddelen. In vele landen, waaronder Nederland en België, wordt de aardappel gezien als maaltijddrager. In andere landen telt hij mee als groentesoort.
Wat is de meest gegeten aardappel?
De aardappel ( Solanum tuberosum ), die behoort tot de familie Solanaceae (nachtschadefamilie), is één van de meest gegeten planten in de gematigde klimaatzones van het Westelijk halfrond. De plant komt waarschijnlijk uit de Andes, waar het door Inca’s werd gekweekt.
Waar komen onze aardappelen vandaan?
De aardappel komt oorspronkelijk uit zuid-Peru en was veel kleiner dan dat we nu gewend zijn. De eerste aardappelen werden vanaf de tweede eeuw van onze jaartelling hoog in het Andesgebergte (Zuid-Amerika) geteeld door de Inca’s.
Kun je pootaardappels eten?
De derde soort aardappelen zijn de pootaardappelen. Deze zijn ook niet bedoeld om te eten, maar om nieuwe aardappelen mee te kweken. Er zijn pootaardappelen die uitgroeien tot consumptieaardappelen, pootaardappelen die uitgroeien tot fabrieksaardappelen en pootaardappelen die uitgroeien tot weer nieuwe pootaardappelen.
Is een aardappel groente of fruit?
Aardappel is geen groente, geen fruit en geen knol. Aardappel is nachtschade.
Hoe komt de aardappel in Nederland?
De Vlaamse botanist Carolus Clusius heeft de aardappel in de Tachtigjarige Oorlog naar Nederland gebracht toen hij hoogleraar werd in Leiden (rond 1600). In die tijd werd de aardappel nog niet als basisvoedsel gezien, maar veelal gebruikt als medicijn en sierplant in hoven en tuinen.
Hoe giftig is solanine?
Solanine en tomatine geeft een bittere smaak en een wat brandend gevoel in de mond. In grote hoeveelheden zijn solanine en tomatine giftig voor mensen. Ze kunnen misselijkheid, overgeven, buikkramp en diarree veroorzaken. In ernstige gevallen kunnen bewustzijnsverlies, ademhalings- of hartproblemen ontstaan.
Hoe kwam de aardappel in Belgie?
De introductie van de aardappel bij ons kunnen we in de 17e eeuw situeren. Vanaf het laatste kwart van de 18e eeuw was de aardappel hier algemeen verspreid. Vanaf dat moment werd het gewas beschouwd als een volwaardig handels- en voedingsproduct, al werd op dat ogenblik slechts een klein deel van de oogst vermarkt.
Kan je een aardappel planten?
Maak voor het poten ondiepe geulen van 5 cm diep op kleigrond of 10 cm diep op zandgrond. Tijdens de groei van de aardappel schuif je steeds meer grond tegen de planten aan. Haal hiervoor de grond tussen de rijen weg. Op deze manier maakt de aardappelplant meer ondergrondse stengels en aardappels.
Kun je gewone aardappels gebruiken als pootaardappels?
Aardappels teel je uit speciaal gekweekte aardappelknollen: de zogenaamde pootaardappels. De pootaardappels worden in het voorjaar geplant en na twee tot drie weken komen de stengels boven de grond. De plant ontwikkelt ook ondergrondse stengels, zogenaamde stolonen, waaraan zich de nieuwe knollen vormen.
Is een aardappel fruit?
Buiten Nederland wordt de aardappel inderdaad regelmatig gezien als groente. In Nederland plaatsen we de aardappel bij brood en graanproducten. Dat heeft te maken met de voedingsstoffen in aardappel en de plek die de aardappel van oudsher inneemt bij de maaltijd.
Is een aardappel een bol of een knol?
Een knol, bijvoorbeeld een aardappel, heeft geen rokken. De aardappel bestaat uit één geheel en is omgeven door een harde pel of schil.
Wat valt er onder nachtschade?
Nachtschade is een plant of struik die behoort tot de plantenfamilie Solanaceae waartoe o.a. aardappelen, tomaten, pepers, paprika, aubergine en gojibessen behoren.
Waar worden de meeste aardappelen geteeld?
China is de grootste aardappelproducent ter wereld met een productievolume van 99.122.420 ton per jaar. India komt op de tweede plaats met 43.770.000 ton jaarlijkse productie. Nederland staat met 6.534.338 op plaats 10.
Waar zijn de frieten ontstaan?
Volgens verschillende bronnen zou friet aan het eind van de 17e eeuw zijn ontstaan. Volgens de Encyclopedie van de friet zouden gefrituurde stukjes aardappel voor het eerst bereid zijn op het Iberisch schiereiland. Theresa van Avila liet de voedzame plant verbouwen in de kloostertuinen van de hervormde karmelietessen.
Hoeveel aardappelsoorten zijn er in Nederland?
Er zijn in Nederland ongeveer 250 verschillende aardappelrassen, waarvan er zo’n 90 eetbaar zijn. Daarnaast zijn er pootaardappelen, aardappelen om andere aardappelen te kweken. Aardappels zijn rijk aan zetmeel.
Wat is de meest gegeten aardappel?
De aardappel ( Solanum tuberosum ), die behoort tot de familie Solanaceae (nachtschadefamilie), is één van de meest gegeten planten in de gematigde klimaatzones van het Westelijk halfrond. De plant komt waarschijnlijk uit de Andes, waar het door Inca’s werd gekweekt.