Waarom Is Zoete Aardappel Gezonder Dan Gewone?

Is de zoete aardappel gezond? Het feit dat de zoete aardappel een groente is verraadt het al een beetje, maar de zoete aardappel is super gezond. Zo is hij rijk aan vitamine B1 en C en vormt hij een bron van betacaroteen en calcium. Betacaroteen wordt door het lichaam omgezet in vitamine A, wat goed is voor de ogen en voor de weerstand.
De zoete aardappel bevat 10% meer calorieën, 40% minder eiwit (dat is wel flink), ruim 10% meer koolhydraten, een klein beetje vet en ruim 30% meer vezels. Zo heeft elk verschil een voor- en nadeel. Meer calorieën in een tijd van overgewicht is misschien niet zo handig, maar meer vezels is wel weer positief.
De gewone aardappel bevat wel iets meer magnesium en zink, al is het verschil minimaal. Daarentegen is de zoete aardappel weer rijker aan vitamine A, natrium en calcium. Om je voordeel te halen uit al deze gezonde nutriënten raden we je aan om je keuze tussen de twee af te wisselen.

Wat is de gezondheid van zoete aardappel?

En zoete aardappel is een goede bron voor vitamine B6 wat onze bloedvaten soepel houdt. Bovendien helpen vitamine B6 en kalium om je bloeddruk te verlagen. Dit klinkt natuurlijk al goed. Maar de gezondheidsvoordelen die ik je nu gaat lezen maken de zoete aardappel pas echt tot een bovengemiddeld gezonde groente.

Wat is de kleur van de zoete aardappel?

Er zijn diverse kleuren zoete aardappelen, zoals gele, oranje, paarse, en witte. De soorten die wij in Nederland het meeste kunnen kopen zijn de witte en vooral de oranje. De zoete aardappel heeft ook vele benamingen: bataat, yambatatas, ubi, camote en kumara.

See also:  Welke Wijn Past Bij Konijn?

Wat is de glycemische index van zoete aardappel?

Glycemische index. gewone aardappel: 60 (middelmatig) zoete aardappel: 40 (laag) Op basis van deze cijfers lijkt de zoete aardappel op veel vlakken gezonder dan de gewone aardappel. Maar, cijfers zeggen niet alles. Zo is de glycemische index van het product zoete aardappel wel heel laag, maar ook de bereidingswijze speelt een rol

Is zoete aardappel een dikmaker?

Voor eens en voor altijd: AARDAPPELEN ZIJN GEEN DIKMAKERS. Ze bevatten slechts 76 kcal per 100 gr in vergelijking met de pasta/rijst/quinoa die al snel meer dan 340 kcal bevatten. Aardappelen zijn dus een ideale koolhydraatbron en ze zitten boordevol vitaminen en mineralen.

Is zoete aardappel goed voor je?

Zoete aardappelen bevatten veel gezonde stoffen zoals vezels, ijzer, magnesium, kalium en een ruime hoeveelheid vitamine A en C. De oranje variant is daarnaast ook rijk aan bètacaroteen, een stof die het lichaam omzet in vitamine A.

Welke aardappel is gezonder?

Zowel zoete aardappel als de normale variant bevatten belangrijke vitamines. Zoete aardappel bevat meer vitamine A, dat onder andere nodig is voor een normale werking van het afweersysteem en een goed gezichtsvermogen. Gewone aardappels bevatten juist meer vitamine B6.

Hebben zoete aardappelen minder koolhydraten?

Aardappelen zijn van nature rijk aan koolhydraten. Helaas bevat de zoete aardappel nog iets meer koolhydraten dan de ‘gewone’ aardappel. Daarnaast bevat de zoete aardappel iets minder eiwitten dan de ‘gewone’ aardappel.

Hoeveel gram zoete aardappel per persoon afvallen?

Maar hoeveel gram aardappelen kun je het beste eten per persoon als je wilt afvallen? Het kan dan geen kwaad om je portie te verlagen naar zo’n 200 gram per persoon. Zo krijg je alsnog een gezonde portie binnen, maar wel iets minder dan normaal gesproken.

See also:  Hoe Lang Is Bruine Suiker Houdbaar?

Is de schil van een zoete aardappel gezond?

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de antioxidanten in de schil van zoete aardappelen, en helemaal in die van de paarse variant, het oxidatieproces kunnen helpen verminderen, waardoor het risico op kanker kan worden verkleind.

Is zoete aardappel goed voor de maag?

Zoete aardappelen bevatten twee soorten vezels met name oplosbaar en onoplosbaar. Beide soorten vezels blijven in het spijsverteringskanaal. Viskeuze vezels (een bepaald soort oplosbare vezels) absorberen water, wat zorgt voor een langer vol gevoel en een verminderde eetlust.

Heeft zoete aardappel veel calorieën?

Als je denkt dat gewone aardappel een dikmaker is met veel meer calorieën, moeten we je helaas teleurstellen: het tegendeel is waar. Zo zit er in gekookte pieper zo’n 74 kcal per 100 gram, terwijl gekookte zoete aardappel 20 kcal meer bevat.

Welke aardappelsoort kun je niet vers eten?

Rauwe en groene aardappel bevat relatief veel solanine. Dit is een giftige stof die maagklachten en hoofdpijn kan veroorzaken. Het eten van rauwe aardappel wordt dan ook afgeraden.

Wat in plaats van zoete aardappel?

Maar heb je ook al eens een gerecht gemaakt met cassave? Hij lijkt een tikkie op de zoete aardappel, en heeft een nootachtige smaak die een hoofdbestanddeel is van de West-Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse en Caribische keuken.

Kun je zoete aardappel eten met diabetes?

Ze bevatten wel iets meer koolhydraten in vergelijking met ‘normale’ piepers, maar wel relatief veel vezels, waardoor je minder nodig hebt om vol te zitten. Voor foodies die kampen met diabetes, zijn zoete aardappels ook een redder in koolhydraten-nood aangezien ze een hoge insulinepiek voorkomen.

See also:  Waar Is Zout Slecht Voor?

Welke aardappel weinig koolhydraten?

Aardappelen Coronada en Montana aangeprezen als Lower Carb

Europlant heeft twee aardappelrassen gekweekt die minder koolhydraten bevatten: Coronada en Montana. Beide rassen zijn ontwikkeld door middel van klassieke veredeling op basis van selectie.

Welke aardappel heeft de minste koolhydraten?

Aardappelen met 30% minder calorieën

Bij AH kun je een vastkokende aardappel kopen die veel minder calorieën bevat dan gewone aardappelen. Het gaat om de AH Excellent Colomba aardappelen. Per 100 gram bevat deze aardappel 11 gram koolhydraten en 57 kcal.

Hoeveel koolhydraten hebben zoete aardappels?

1 stuk (130 gram) zoete aardappel bevat:

Energie 122 kcal
– waarvan verzadigd 0,1 g
Koolhydraten 26,6 g
– waarvan suikers 15,1 g
Vezels 3 g
Adblock
detector