Wat Is Gezonder Zoete Aardappel Of Gewone Aardappel?

Wat zegt de gezonde meetlat?

 • Calorieën: in een gekookte zoete aardappel zitten 94 calorieën, in een gekookte gewone aardappel 81.
 • Vezels: 2,3 gram in een zoete aardappel, 1,8 gram in een gewone aardappel.
 • Koolhydraten: 20,5 gram in de zoete, 16,8 gram in de gewone pieper.
 • Eiwitten: je vindt 1,1 gram eiwitten in de zoete aardappel en 2 gram in de gewone aardappel.
 • De zoete aardappel bevat 10% meer calorieën, 40% minder eiwit (dat is wel flink), ruim 10% meer koolhydraten, een klein beetje vet en ruim 30% meer vezels. Zo heeft elk verschil een voor- en nadeel. Meer calorieën in een tijd van overgewicht is misschien niet zo handig, maar meer vezels is wel weer positief.

  Waarom zoete aardappel goed is?

  Zoete aardappelen bevatten veel gezonde stoffen zoals vezels, ijzer, magnesium, kalium en een ruime hoeveelheid vitamine A en C. De oranje variant is daarnaast ook rijk aan bètacaroteen, een stof die het lichaam omzet in vitamine A.

  Is zoete aardappel goed om af te vallen?

  Zoete aardappelen bevatten veel zetmeel en voedingsvezels. Die vezels zorgen ervoor dat je bloedglucosegehalte minder snel stijgt. De zoete aardappel is dus niet koolhydraatarm, maar bevat wel ‘langzame’ koolhydraten. Daardoor passen ze met mate binnen een koolhydraatarm dieet, waarmee je kunt afvallen.

  Is zoete aardappel een dikmaker?

  Voor eens en voor altijd: AARDAPPELEN ZIJN GEEN DIKMAKERS. Ze bevatten slechts 76 kcal per 100 gr in vergelijking met de pasta/rijst/quinoa die al snel meer dan 340 kcal bevatten. Aardappelen zijn dus een ideale koolhydraatbron en ze zitten boordevol vitaminen en mineralen.

  See also:  Wat Te Doen Bij Teveel Zout In De Soep?

  Welke aardappel is gezonder?

  Zowel zoete aardappel als de normale variant bevatten belangrijke vitamines. Zoete aardappel bevat meer vitamine A, dat onder andere nodig is voor een normale werking van het afweersysteem en een goed gezichtsvermogen. Gewone aardappels bevatten juist meer vitamine B6.

  Is zoete aardappel goed voor de maag?

  Zoete aardappelen bevatten twee soorten vezels met name oplosbaar en onoplosbaar. Beide soorten vezels blijven in het spijsverteringskanaal. Viskeuze vezels (een bepaald soort oplosbare vezels) absorberen water, wat zorgt voor een langer vol gevoel en een verminderde eetlust.

  Is de schil van een zoete aardappel gezond?

  Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de antioxidanten in de schil van zoete aardappelen, en helemaal in die van de paarse variant, het oxidatieproces kunnen helpen verminderen, waardoor het risico op kanker kan worden verkleind.

  Hoeveel gram zoete aardappel per persoon afvallen?

  Maar hoeveel gram aardappelen kun je het beste eten per persoon als je wilt afvallen? Het kan dan geen kwaad om je portie te verlagen naar zo’n 200 gram per persoon. Zo krijg je alsnog een gezonde portie binnen, maar wel iets minder dan normaal gesproken.

  Welke koolhydraten moet je vermijden?

  Koolhydraten om te vermijden

  1. Wit brood. Wit brood is sterk bewerkt en bevat daarom maar heel weinig vezels, vitaminen en mineralen.
  2. Witte rijst. Ook witte rijst is bewerkt en heeft maar weinig voedingsstoffen en vezels.
  3. Chips en andere zoute zondes.
  4. Ontbijtgranen.
  5. Koekjes en snacks die minder vet bevatten.

  Wat kun je eten in plaats van aardappelen?

  7 alternatieven voor aardappelen

  1. Wortelen. Een zeer gezond en heel lekker alternatief voor jouw patatjes kunnen wortelen zijn.
  2. Knolselder. Ook knolselder is vooral door de gelijkaardige textuur een goed alternatief voor aardappelen.
  3. Aardpeer.
  4. Pastinaak.
  5. Bloemkool.
  6. Pompoen.
  7. Zoete aardappel.
  See also:  Hoe Schil Ik Een Verse Ananas?

  Is de aardappel een dikmaker?

  Volgens voedingsdeskundige Patrick Mullie is het een fabeltje: “Aardappelen bevatten inderdaad veel zetmeel, maar ook veel water. Het is dus een fabeltje dat je er dikker van wordt. Ze zijn niet alleen een bron van voedingsvezels, kalium en vitamine B en C, ze zijn ook minder calorierijk dan pasta of rijst.

  Heeft zoete aardappel veel calorieën?

  Als je denkt dat gewone aardappel een dikmaker is met veel meer calorieën, moeten we je helaas teleurstellen: het tegendeel is waar. Zo zit er in gekookte pieper zo’n 74 kcal per 100 gram, terwijl gekookte zoete aardappel 20 kcal meer bevat.

  Is aardappel caloriearm?

  Omdat aardappelen voor ongeveer drie kwart alleen uit water bestaan zijn ze caloriearme voedingsstoffenleveranciers. 100 gram verse aardappelen hebben een energetische waarde van circa 71 calorieën. Zo veel zit ook al bijvoorbeeld 10 gram boter, 17 gram suiker of 50 gram ei.

  Welke aardappelsoort kun je niet vers eten?

  Rauwe en groene aardappel bevat relatief veel solanine. Dit is een giftige stof die maagklachten en hoofdpijn kan veroorzaken. Het eten van rauwe aardappel wordt dan ook afgeraden.

  Wat in plaats van zoete aardappel?

  Maar heb je ook al eens een gerecht gemaakt met cassave? Hij lijkt een tikkie op de zoete aardappel, en heeft een nootachtige smaak die een hoofdbestanddeel is van de West-Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse en Caribische keuken.

  Kun je zoete aardappel eten met diabetes?

  Ze bevatten wel iets meer koolhydraten in vergelijking met ‘normale’ piepers, maar wel relatief veel vezels, waardoor je minder nodig hebt om vol te zitten. Voor foodies die kampen met diabetes, zijn zoete aardappels ook een redder in koolhydraten-nood aangezien ze een hoge insulinepiek voorkomen.

  Adblock
  detector