Welk Fruit Mag Je Niet Eten Als Je Simvastatine Mylan Slikt? (Best solution)

Wat is de werking van simvastatine?

Simvastatine behoort tot de cholesterolsyntheseremmers. Ze worden ook wel statines genoemd. Ze remmen de aanmaak van cholesterol in de lever en verlagen het cholesterol- en vetgehalte in het bloed.

Waarom mag je bij simvastatine geen grapefruitsap drinken?

Simvastatine kan in zeldzame gevallen leverafwijkingen geven. Drink geen alcohol of hooguit 1 glas per dag en drink in ieder geval 2 dagen per week niet. Drink geen grapefruitsap. Grapefruitsap versterk de werking van simvastatine, waardoor bijwerkingen kunnen ontstaan.

Wat is het effect van grapefruitsap op een cholesterolverlager?

In grapefruitsap (zowel van verse grapefruit als in verpakt sap) zit een stof die ervoor zorgt dat statines in het lichaam minder snel worden afgebroken en dus langer in het lichaam blijven. Dit kan bijwerkingen tot gevolg hebben. Het gebruik van grapefruitsap wordt daarom afgeraden als u een statine gebruikt.

Kan ik zomaar stoppen met statines?

U kunt in 1 keer stoppen met cholesterol-medicijnen. Als u last heeft van spierpijn, kunt u eerst een proef- stop doen als u wilt: U stopt met de medicijnen. Dit kan in 1 keer.

Hoe werken cholesterolverlagende middelen?

Ze verminderen de aanmaak van cholesterol in de lever door het remmen van het enzym HMG-CoA reductase. Hierdoor verlagen de statines erg effectief het cholesterolniveau in het bloed. Reden waarom ze door vrijwel iedereen met verhoogd risico op hart- en vaatziekten worden gebruikt.

Wat is een normale dosis simvastatine?

De gebruikelijke dosering is 20 tot 40 mg simvastatine per dag. De arts kan dit verhogen tot maximaal 80 mg per dag. Neem het medicijn consequent ‘s avonds in. Je kunt het tablet met of zonder voedsel innemen.

See also:  Wanneer Baby Yoghurt Geven?

Waarom geen grapefruitsap bij medicatie?

Stoffen in grapefruit en sinaasappel vertragen de opname van het medicijn of houden deze tijdelijk tegen. Hierdoor komt er minder van het medicijn in uw lichaam. Het medicijn werkt dan minder goed. Dit gebeurt iedere keer als u grapefruit of sinaasappel eet of het sap ervan drinkt.

Waarom is het belangrijk dat je de indicatie van de medicijnen van je cliënten kent?

Je dient als zorgmedewerker medicijnen toe als de cliënt dit zelf niet kan, of de verantwoordelijkheid niet kan dragen. Als je als zorgmedewerker de verantwoordelijkheid hebt voor het toedienen van de medicatie aan de cliënt, zijn de volgende punten van belang: Gereed maken van medicatie (en eventueel: malen)

Waarom is grapefruit soms gevaarlijk bij medicijnen?

Grapefruit en geneesmiddelen, een te vermijden combinatie! Grapefruit bevat furocoumarinen, toxische bestanddelen die onder normale omstandigheden volkomen ongevaarlijk zijn, maar die in onze darmen de werking van de enzymen of eiwitten tegengaan die helpen bij het metabolisme van bepaalde geneesmiddelen.

Welk fruit valt onder grapefruit?

Grapefruits zijn grote, ronde citrusvruchten met wit, lichtroze of donkerroze vruchtvlees. Waarschijnlijk is deze vrucht ooit ontstaan uit een kruising van een sinaasappel en pompelmoes. Grapefruits zijn één van de grootste citrusvruchten. Hoe roder het vruchtvlees, hoe zoeter de smaak.

Wat zijn de bijwerkingen van cholesterolverlagers?

Statines bijwerkingen en nevenwerkingen

  • Vermoeidheid.
  • Hoofd- en spierpijn.
  • Maag- en darmklachten.
  • Duizeligheid.
  • Uitslag op de huid.
  • Hartkloppingen.

Is simvastatine schadelijk voor de nieren?

Het gebruik van hoog-gedoseerde statines, ten opzichte van minder krachtige statines, vertoont een verband met een verhoogd risico op acute nierschade die een ziekenhuisopname noodzakelijk maakt, concluderen de onderzoekers.

See also:  Gember Waar Goed Voor? (Question)

Wat als je niet tegen statines kan?

Patiënten die zijn gestopt met statines vanwege bijwerkingen, hebben ter vervanging meer baat bij evolocumab dan bij ezetimib, concluderen onderzoekers in JAMA.

Hoe lang blijft atorvastatine in je bloed?

Het effect van statines op het cholesterolgehalte in het bloed is al na een week meetbaar. Na 4 tot 6 weken is het gehalte aan LDL-cholesterol flink afgenomen, soms tot 50 procent.

Waarom geen statines?

​ Statines zijn de meest krachtige medicijnen om het cholesterolgehalte te verlagen. Soms werken statines niet voldoende of geven teveel bijwerkingen. Dan zijn er ook andere cholesterolverlagende medicijnen. Er is weinig wetenschappelijk bewijs dat deze medicijnen het risico op hart- en vaatziekten verlagen.

Adblock
detector