Hoe Houd Je Basilicum Goed? (Correct answer)

7 do’s en don’ts:

  1. Laat ‘m niet in de pot zitten. Zo’n plantje dat je in de supermarkt koopt, gaat binnen de kortste keren dood.
  2. Zet ‘m in het licht. Net als wij, houdt de basilicumplant van wat zon op z’n bol.
  3. Les z’n dorst.
  4. Giet er geen water op.
  5. Pluk niet alleen de blaadjes eraf.
  6. Zet ‘m buiten.
  7. Check de blaadjes.

Hoe houd je basilicum blaadjes goed?

Een kruidenplant van het tuincentrum heeft veel betere kansen om te overleven. Zorg hierbij wel voor een ruime pot en geef bij voorkeur water op een schoteltje onder de plant. Basilicum heeft veel licht nodig, dus een plekje in de vensterbank (liever niet boven een verwarming) of buiten van mei tot september.

Waarom groeit mijn basilicum niet?

Hangt het plantje er zielig bij, kijk dan eens of hij tekort aan water heeft. De verlepte blaadjes kun je er eventueel afknippen met een schaar. De rest kan gewoon verder groeien. Er wordt wel eens gezegd dat een grote plant zijn smaak verliest.

Hoe zorg je voor basilicum?

Zorg ervoor dat je aan de basis water geeft en niet op de bladeren, want de hitte van de zon zal natte bladeren dood verbranden. Geef minimaal 3 centimeter water per week, zodat de grond tussen de gietbeurten kan opdrogen. Basilicum waardeert één keer goed weken in plaats van frequent water geven.

Hoe lang leeft basilicum?

Supermarkt = voor direct gebruik. Omdat de plantjes weinig plek hebben, zullen ze elkaar verstikken en niet langer dan een week leven. Deze basilicumpotjes worden speciaal gekweekt voor snelle consumptie. Ideaal dus als je snel basilicum nodig hebt voor een gerecht maar niks hebt staan.

See also:  Hoe Ongezond Is Koffie?

Kun je basilicum buiten planten?

Zaai de basilicum in het vroege voorjaar in zaaibakjes. Basilicum heeft warme lucht en zon nodig, dus het beste hierbij is om binnen te beginnen, vier tot zes weken voor de laatste nachtvorst. Vanaf half mei kun je dit ook buiten doen. Verspreid enkele zaadjes over de potgrond en schep er een laag aarde overheen.

Wat eet mijn basilicum op?

Allerlei kruiden worden graag door de rups verorberd, zoals, de naam zegt het al, perzikkruid, maar ook brandnetel, hop, akkerwinde, zuring, klaver, wilg, klimop en hazelaar. Dit exemplaar bij ons in de keuken was een fijnproever en zat dus heerlijk op de basilicum.

Wat te doen als basilicum bloeit?

Op een gegeven moment gaat de basilicum bloeien. Als je wilt dat alle energie naar de vorming van blaadjes gaat, kan je de bloemstengel uit de plant knippen. Het vormen van een bloem kost namelijk energie die de plant dan niet meer in het vormen van bladeren kan steken.

Hoe groeit basilicum het best?

Binnen komen de plantjes prima op, dus maak geen haast met ze naar buiten te doen. Basilicum groeit het beste op een warme plek met veel licht/zon. Bescherm de plant tegen wind, vorst en (te) hete middagzon. Geef voldoende water want basilicum droogt snel uit.

Hoe groot kan een Basilicumplant?

Ondanks je inspanningen kan het dat de basilicumplant of koningskruid, zoals ze ook wordt genoemd, toch niet overleeft. Een andere keer kan ze een meter groot worden. Om meer basilicum te krijgen, kan je ook stekken nemen, door stengels af te knippen en in een fles of glas met water wortels te laten krijgen.

See also:  Hoe Groeit Basilicum? (Question)

Waarom verwelkt mijn basilicum?

2. Geef de vier afzonderlijke plantjes genoeg water en licht. Gele blaadjes duiden op een teveel aan water, verwelkte blaadjes op een tekort. Na twee weken zijn ze hersteld en groeien ze uit tot gezonde, stralende plantjes.

Waar moet basilicum staan?

Basilicum houdt van zonlicht, dus plaats de pot op de vensterbank of een andere plek waar hij veel licht krijgt. Maar hij droogt uit wanneer hij in de volle zon staat. De smaak en geur van de plant gedijt het beste als de plant een paar uur per dag (min.

Hoeveel water basilicum plantje?

Basilicum houdt niet van natte voeten, geef hem dus niet te veel water. Giet hem ongeveer één keer per week. Wanneer het warm en droog weer is, mag je natuurlijk meer water geven. Als je basilicum in een pot of bak staat, zal de grond iets sneller uitdrogen en dus meer water nodig hebben.

Is basilicum wintervast?

In principe is het een meerjarige plant, maar in de winter dient basilicum wel naar binnen gehaald te worden om tegen de kou te beschermen. Basilicum heeft een sterke herkenbare geur en aroma en wordt voornamelijk gebruikt in de Italiaanse keuken.

Adblock
detector