Wat is de beste zuurkool?
De gefermenteerde zuurkool met melkzuurbacteriën is de beste keuze, als het op het maken van meest gezondste keuze aankomt. Dit wordt gemaakt van minder zeezout, en wordt aangevuld met jeneverbes en melkzuur. Dit geeft de zuurkool een veel mildere smaak, en is minder zout.
Wat voor soorten zuurkool zijn er?
In veel supermarkten kun je meestal geen zuurkool uit het vat kopen, vaak wel bij de groenteboer, maar wordt het verpakt in een zakje verkocht. Daarin heb je vaak twee soorten. De gewone en de wijnzuurkool. In principe hetzelfde product, maar tijdens het garingsproces wordt wijn gegoten bij de wijnzuurkool.
Wat hoort bij stamppot?
Een stamppot gemaakt van aardappelen, gekookte snijbonen en witte bonen. De aardappels en snijbonen worden samen gestampt en de verwarmde witte bonen daarna door de massa geroerd. (Een optie is om de helft van de witte bonen mee te stampen en de andere helft er heel doorheen te roeren.
Wat voor wijn bij zuurkool?
Ideaal zijn halfzoete Duitse witte wijnen als Riesling en Weissburgunder, maar ook een intense, fruitige witte wijn als Pinot Grigio is een uitstekende combinatie bij zuurkool. Wilt u iets anders proberen? Ga dan voor een Chenin Blanc; een smaakvolle witte wijn met een licht zuurtje en een sappige afdronk!
Is stamppot zuurkool gezond?
Zuurkool is ontzettend voedzaam en gezond. Het bevat de gezonde probiotica en vitamine K2 en veel andere voedingsstoffen. Het eten van zuurkool kan je weerstand helpen versterken, je spijsvertering verbeteren, je risico op bepaalde ziektes verminderen en het kan je zelfs helpen bij het afvallen.
Kan je rauwe zuurkool eten?
Zuurkool kook je 5 tot 30 minuten. In feite hoeft zuurkool niet gekookt te worden, je kunt de groente namelijk ook rauw eten. Tijdens het koken wordt de zurige smaak van zuurkool iets milder én de groente wordt zachter. Lekker voor in de stamppot.
Hoe heet zuurkool in Duitsland?
Van daar heeft zuurkool onder de naam choucroute (verbastering van Sauerkraut) een opmars gemaakt, en maakt inmiddels deel uit van de Franse keuken (hoewel het nog steeds voornamelijk in de Elzas wordt gegeten). In Engeland en de Verenigde Staten gebruikt men voor zuurkool de Duitse naam Sauerkraut.
Wat zit er in verse zuurkool?
In tegenstelling tot veel andere geconserveerde producten bevat zuurkool vitamine C. Het werd niet voor niets in de 18e eeuw soms meegenomen op zee om scheurbuik te voorkomen. Daarnaast vind je in zuurkool ook redelijk wat vitamine B, ijzer, calcium en zink.
Waarom heet het stamppot?
In beide benamingen zit het woord pot. In de ene pot wordt de inhoud gehusseld en in de andere wordt het gestampt. Van beide namen voor dit type menggerecht is het woord hutspot ouder dan het woord stamppot. Het begrip stamppot stamt uit de twintigste eeuw en wordt gebruikt voor een gestampte maaltijd.
Waarom stamppot?
Vroeger werkten we in de zomer op het land. Om dat zware werk te kunnen doen, deden we in de winter extra energie op door ‘stevig’ te eten. De combinatie van aardappelen met worst of spek zorgde bovendien voor een extra laagje vet om onszelf warm te houden.
Waar is stamppot van gemaakt?
Stamppot is een gerecht wat pas veel later in de geschiedenis is ontstaan en bestaat uit aardappelen met een groentesoort naar keuze. Alle ingrediënten worden door elkaar gestampt en geserveerd met jus en vlees naar keuze. Vaak is de vleessoort rookworst, speklappen of gehaktballen.
Wat voor wijn bij hutspot?
Klassieke combinatie bij zuurkool is pinot blanc, pinot gris of riesling. De zuren in deze witte wijnen sluiten mooi aan op de zuren van de zuurkool. Daarnaast werkt het zuur uit de wijn verfrissend op de wat vette worst (of bijvoorbeeld spek).
Welke wijn bij zuurkool met worst?
Bij deze combinatie van fris-zure, zacht-romige en zoutige smaken kun je het beste voor een eveneens frisse, aromatische witte wijn gaan, zonder hout, maar wel met een wat rondere body. Denk bijvoorbeeld aan een Duitse Weissburgunder of een Riesling uit Rheinhessen of de Pfalz.
Welke drank bij pannenkoeken?
Zelf zou ik een goed glas cider verkiezen, of een milde cava. Maar de Engelse culinaire schrijfster Fiona Beckett maakt bovendien nog onderscheid in wat voor soort pannenkoek! Bij een pannenkoek met bramen, bessen en ander vers rood en zwart fruit adviseert ze een rosé of zelfs rosé champagne.