Listeria komt het meest voor in levensmiddelen van dierlijke oorsprong, maar ook plantaardige producten kunnen ermee besmet zijn. Risicoproducten vormen langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten. Vooral gerookte vis, zachte schimmelkazen en gekookte en/of gesneden vleeswaren worden in verband gebracht met Listeria.
Listeria is vooral te vinden in langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten. Risicoproducten zijn rauwmelkse kaas, voorverpakte gerookte vis, voorverpakte vleeswaren en rauwe dierlijke producten.
Hoe kom ik erachter of ik listeria bacterie hebt?
Symptomen listeria
De verschijnselen van een besmetting met listeria kunnen zich uiten tot 90 dagen na consumptie. Soms zijn de klachten mild zoals milde griepverschijnselen. Maar het kan ook hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn, diarree en misselijkheid veroorzaken.
Wat is een listeriabacterie?
Listeriose is een zeldzame infectieziekte in Nederland. Mensen krijgen het door een bacterie: de listeriabacterie. Deze bacterie zit meestal in voedsel maar kan ook in dieren, in de grond, in water of op groenten zitten.
Waar groeit listeria?
Listeria vermenigvuldigt zich goed in een vochtige omgeving, maar overleeft ook droge omstandigheden en in de diepvries. In tegenstelling tot andere bacteriën kan listeria groeien in een koud en vochtig klimaat zoals de koelkast. De temperatuur is wel van invloed op de groeisnelheid.
Hoe lang blijft listeria in je lichaam?
invasieve listeriose 8 dagen (1-67 dagen); infectie van het centraal zenuwstelsel 9 dagen (1-14 dagen); infectie tijdens de zwangerschap 27.5 dagen (17-67 dagen, maar kort bij een bacteriëmie tijdens de zwangerschap) (Goulet 2013).
Hoe groot is de kans op listeria bacterie?
De kans op besmetting met Listeria is klein. Jaarlijks zijn er ongeveer 40 tot 60 gevallen van Listeria besmetting bekend maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Vooral zwangere vrouwen moeten oppassen omdat het bij die groep kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.
Hoe snel ziek van listeria?
De tijd tussen besmetting en eerste symptomen (incubatietijd) bedraagt 1 tot 91 dagen. De infectie geeft meestal weinig tot geen klachten bij personen met een normale weerstand.
Wat zijn de symptomen van toxoplasmose?
De eerste symptomen verschijnen 10 tot 14 dagen na de infectie (de incubatieperiode). De meest voorkomende klachten zijn al dan niet pijnlijke, gezwollen klieren, voelbaar vooral in de hals, onder de oksels en in de liezen. Daarnaast zijn koorts, vermoeidheid, nachtelijk zweten, keelpijn en spierpijn mogelijk.
Hoe herken je rauwmelkse kaas?
Rauwmelkse kaas is te herkennen aan de term “au lait cru” op de verpakking. Vooral zachte schimmelkazen zijn risicovol om te eten. Voorbeelden zijn ‘camembert au lait cru’, ‘Reblochon’ en ‘brie de Coulommiers’. (2) De meeste zachte kazen zijn overigens gemaakt van verhitte melk.
Welke ziektes veroorzaakt listeria?
Listeriose uit zich door een felle opstoot van koorts (39 à 40°C) alsook pseudo-griepsymptomen die kunnen worden gevolgd door sepsis, meningitis of meningo-encefalitis. 24 à 48 uur na inname van sterk besmette producten worden episodes van gastro-enteritis vastgesteld.
Hoe komt listeria in vlees?
Hoe komt de bacterie in de vleeswaren? De bacterie komt voor in grond, water en dieren. Als dieren de bacterie bij zich dragen, kunnen zij listeria meenemen naar de voedselfabriek waar hun vlees wordt verwerkt. Als het vlees voldoende wordt verhit, gaat de bacterie dood.
Hoe snel groeit listeria?
De temperatuur is wel van invloed op de groeisnelheid. Bij 4 °C groeit Listeria minder hard dan bij 7 °C. Listeria vermenigvuldigt zich goed in een vochtige omgeving, maar overleeft ook droge omstandigheden en in de diepvries.
Hoe gaat listeria dood?
Verhit je eten door en door: de listeria-bacterie gaat dood boven een temperatuur van 70 graden Celsius. Dus bij (lang genoeg) bakken, braden en koken gaat de bacterie dood en kun je er niet door besmet raken.
Hoe gevaarlijk is listeria?
Aan listeria overlijden jaarlijks een aantal mensen in Nederland. De meeste zijn ouder dan 70 jaar of hebben een verminderde weerstand omdat ze bijvoorbeeld lijden aan hart- en vaatziekten, kanker of diabetes. Ook voor zwangere vrouwen kan listeria gevaarlijk zijn, omdat het een miskraam kan veroorzaken.