Wat Is Een Liesbreuk?

Liesbreuk: symptomen man/vrouw, oorzaak en behandeling. Liesbreuk symptomen zijn een zwelling in de lies en/of pijn in de lies, vaak brandende of stekende pijn. Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies in de liesstreek. Deze uitstulping ontstaat als gevolg van een zwakke plek of een opening in de buikwand.
Een liesbreuk is een zwakke plek in de buikwand. Daardoor kan buikvlies en buikvet of darm naar buiten puilen. Bij hoesten, tillen en persen puilt de zwelling naar buiten. Een liesbreuk kan pijn doen, knellen, branden of steken, maar dat hoeft niet.

Wat is diagnose liesbreuk?

Diagnose liesbreuk. Een liesbreuk kan worden vrij eenvoudig worden gediagnosticeerd door een medisch onderzoek. Een urinetest kan uitsluitsel bieden over een urineweginfectie. Andere testen kunnen helpen om andere aandoeningen uit te sluiten die kunnen bijdragen tot de hernia, zoals darmkanker of een longkanker die overmatig hoesten veroorzaakt.

Wat is de operatie liesbreuk?

Bij een liesbreukoperatie verwijdert de chirurg de uitstulping van het buikvlies (de breukzak) of brengt hij/zij de uitstulping terug in de buikholte. Als er een stukje darm in de breukzak zit, duwt de chirurg dit eerst terug in de buikholte. De chirurg versterkt de zwakke plek waar de liesbreuk is ontstaan (breukpoort).

Hoe gevaarlijk is een liesbreuk?

Wat zijn de risico’s van een liesbreukoperatie? Een liesbreukoperatie is nooit zonder risico. Sommige klachten na de liesbreukoperatie zijn heel normaal, zoals een blauwe plek en pijn in het wondgebied. Deze klachten gaan vanzelf over.

Hoe kom je aan een liesbreuk?

Een liesbreuk ontstaat door aangeboren factoren of door uitrekking van de buikwand. Hoe het komt dat de buikwand uitrekt, heeft meestal te maken met toename van het lichaamsgewicht, veel hoesten, flink persen of regelmatig zwaar tillen. Ook aanleg en roken spelen een rol.

See also:  Wat Is Minimumloon 2021?

Hoe verhelp je een liesbreuk?

Een liesbreuk kan op twee manieren verholpen worden:

 • Via een kijkoperatie. Deze operatie vindt bijna altijd onder narcose plaats. De arts maakt een aantal gaatjes in de huid van uw lies.
 • Via een liesoperatie. De arts maakt een snee dicht bij de liesbreuk.
 • Kan je onvruchtbaar worden van een liesbreuk?

  Het komt zelden voor, maar ook bij beschadiging is de kans op onvruchtbaarheid klein indien de andere zaadstreng normaal is. Beschadiging van een zenuw met als gevolg chronische pijn komt regelmatig voor na liesbreukoperaties.

  Kun je een liesbreuk terug duwen?

  Stopt u met persen, of gaat u liggen, dan kan de zwelling in het begin weer afnemen. Later kunt u de bobbel meestal zelf terugduwen (‘reponeren’). Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan groter worden.

  Wat zijn symptomen van liesbreuk?

  Mogelijke symptomen van een liesbreuk zijn: Knobbel of zwelling in de liesstreek die weggedrukt kan worden. Zwaartegevoel na lang staan of stappen. Pijnklachten bij bewegingen waarbij de buikspieren worden aangespannen en de druk in de buik en de breukzak toeneemt.

  Waar heb je last van bij een liesbreuk?

  Bij een liesbreuk kunt u last hebben van pijn in de lies. Vooral als u zich inspant. Dit kan een zeurderige, branderige of stekende pijn zijn. Soms heeft u helemaal geen klachten.

  Wat moet je niet doen als je een liesbreuk hebt?

  Een liesbreuk geneest nooit vanzelf. Het is mogelijk om de opening operatief te sluiten. Een operatie is echter alleen noodzakelijk als u klachten heeft door de liesbreuk. Als u nauwelijks klachten heeft en de zwelling makkelijk kunt terug duwen is een operatie niet direct nodig.

  See also:  Wat Is Eori Nummer?

  Kan liesbreuk verdwijnen?

  Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan de neiging hebben groter te worden. De breuk kan uiteenlopende klachten geven. Behalve een zwelling bij staan en lopen is er vaak een zwaar, soms pijnlijk en branderig gevoel in de lies, soms samen met misselijkheid. Veelal zit de breuk ook in de weg als u zit.

  Wat is de beste Liesbreukband?

  De Enkelzijdige Liesbreukband van Orliman is in Europa een van de best verkochte liesbreukbanden voor een lage buikwand- of liesbreuk in de liesregio. De enkele liesbreukband is voorzien van een riem met eenvoudige sluiting en één pelotte aan de rechter- of linkerzijde (waar u de liesbreuk heeft).

  Hoe lang in het ziekenhuis naar liesbreuk?

  Dag van uw liesbreukoperatie. De liesbreukoperatie vindt bijna altijd plaats op de Dagbehandeling in Zeist. Op de Dagbehandeling bent u een paar uur tot een hele dag. Daarna mag u naar huis.

  Hoelang zwelling na liesbreukoperatie?

  De zwelling neemt na een paar weken af. U kunt ook verkleuring zien door de bloeduitstorting. Dit kan te zien zijn rond uw navel, maar ook in uw lies en zelfs tot in uw balzak. Uw lichaam lost deze bloeduitstorting en verkleuring zelf op.

  Hoe lang moet je in het ziekenhuis blijven na een liesbreukoperatie?

  Operatie via snee in de lies (open operatie)

  Als de chirurg een operatie onder plaatselijke verdoving niet kan aanbieden, verwijst hij/zij u naar een ander ziekenhuis. Het herstel na een open operatie duurt gemiddeld 1 tot 2 weken langer dan na een kijkoperatie.

  Wat zijn symptomen van een liesbreuk?

  Liesbreuk: symptomen en klachten. Het belangrijkste symptoom van een liesbreuk is een uitstulping in de lies en het scrotum. De patiënt merkt in het begin een zwelling in de lies op die opkomt bij persen en weer verdwijnt wanneer men stopt met persen of wanneer men gaat liggen.

  See also:  Wat Zijn Sociale Premies?

  Wat is diagnose liesbreuk?

  Diagnose liesbreuk. Een liesbreuk kan worden vrij eenvoudig worden gediagnosticeerd door een medisch onderzoek. Een urinetest kan uitsluitsel bieden over een urineweginfectie. Andere testen kunnen helpen om andere aandoeningen uit te sluiten die kunnen bijdragen tot de hernia, zoals darmkanker of een longkanker die overmatig hoesten veroorzaakt.

  Adblock
  detector