Wanneer Sla Voorzaaien? (Solution)

Je zaait sla van half maart tot eind juli. Je kunt sla zaaien van half maart tot eind juli. In het voorjaar gaat het wel beter dan in de zomer, in de zomer gezaaide slaplantjes schieten vaak al snel door waardoor je slechts een klein kropje kunt oogsten.

Welke maand sla oogsten?

Sla oogst je ongeveer vanaf half april tot en met oktober.

  • De onderste bladeren van de krop zijn meestal niet zo mooi, die kun je laten zitten.
  • Snijsla oogsten.
  • Deze soorten sla zijn trouwens ook heel goed te combineren in een salade, zeker als je er nog wat peterselie, radijs en jong bietenloof doorheen mengt.

Hoe moet je sla zaaien?

Plant pluk- of snijsla kun je uitplanten op 10 tot 15 cm afstand tussen de plantjes en 25 cm tussen de rijen. Zaai je pluksla rechtstreeks, dun dan goed uit. Sla die te dicht gezaaid is schiet door. kropsla, Ijsbergsla en Romeinse bindsla zaai je 25 tot 35 cm tussen de planten en 25 tot 35 cm tussen de rijen.

Hoe snel groeit sla?

Sla is een eenjarig gewas dat snel uitgroeit van zaadje tot volwaardige krop. Slechts weken zitten er tussen zaaien en oogsten; de gemiddelde groeiperiode bedraagt 35 tot 60 dagen.

Hoe zelf sla kweken?

Sla kweek je op vruchtbare, luchtige en vochtige grond, de plant heeft veel blad en een zwak wortelgestel. Zorg er wel voor dat de grond niet te vochtig is. Daarnaast heeft sla zonlicht nodig, maar een te felle zon kan de plant niet hebben.

See also:  Friet Met Welke Groenten?

Hoe lang duurt het voordat sla rijp is?

Sla kan 8 tot 12 weken na het zaaien al klaar zijn om te oogsten (in koele seizoenen duurt het uiteraard iets langer dan in de warmere maanden). Je kunt haar bijna overal zaaien, ook dat is mede afhankelijk van de periode/temperatuur waarin je haar zaait en het ras.

Hoe groot wordt een Slaplant?

Ongeveer vier weken na het zaaien kun je rucola en snijsla al oogsten. De blaadjes zijn dan ongeveer 10 tot 15 cm groot. Snijd ze boven het groeipunt af, zodat ze opnieuw uit kunnen lopen. Je kan bij sla die in losse kroppen groeit ook de losse bladeren afsnijden.

Hoe verzorg je sla?

Sla houdt van vruchtbare grond. De plantjes hebben veel bladeren in verhouding tot een redelijk zwak wortelgestel en daarom moet de grond lekker los en vochtig zijn, maar zeker niet te nat. In het voor- en najaar is het belangrijk dat de sla zonnig staat, in de zomer kan een beetje schaduw geen kwaad.

Kun je sla binnen kweken?

Sla binnen kweken Pluksla groeit goed op de vensterbank. IJsbergsla, bindsla, kropsla en veldsla doen het minder goed in de hitte van het huis, deze kan je beter buiten kweken. Sla is eenvoudig te zaaien: vul een plantenbak met biologische moestuin potgrond en maak de grond vochtig.

Welke sla in de winter?

Wintersla is een versie van de gewone kropsla of botersla die extra goed tegen kou kan. Daarom kun je deze soort prima in het najaar zaaien om in de winter of het vroege voorjaar van te oogsten. Vaak wordt deze soort ‘s winters ‘onder glas’ geteeld of in een koude kas.

See also:  Wat Mag Je Niet Eten Als Je Maagzuur Hebt?

Hoe lang moet prei groeien?

Je kunt prei zaaien met tussenpauzen van januari tot april en prei planten oogsten van eind augustus doorheen de winter tot februari. Zoals de meeste andere groenten, oogst je betere, mooiere prei en in een zonnige positie met grond die propvol organisch materiaal, compost en humus zit.

Welke mest voor sla?

De standaard bemesting voor de kropslateelt is maximaal 1 kg/are stikstof en 2 kg/are kalium. Op zwaardere grond volstaat 1,5 kg Kalium. De hoeveelheid fosfor die nodig is, zal op grond die reeds lang organische mest krijgt wel voldoende hoog zijn.

Hoe lang groeit Pluksla?

Vanaf begin maart kun je pluksla ook buiten al zaaien. Je kunt er dan in principe het hele voorjaar en tot zelfs in de zomer van oogsten.

Hoe krijg je zaadjes van sla?

Hoe ga je te werk?

  1. Je kunt sla in potjes of bakjes voorzaaien, gebruik er potgrond voor je die je wat luchtiger maakt door er een vijfde deel grof zand door te mengen, of gebruik zaai- en stekgrond.
  2. Sla is een ‘lichtkiemer’; de zaden hebben licht nodig om te kiemen.

Kun je doorgeschoten sla nog eten?

Doorgeschoten sla is nog wel te eten, maar het blad wordt wel wat bitterder. Persoonlijk vind ik dat nooit zo erg want ik houd wel van een beetje bitter. Een kwestie van smaak dus. Ja je eet toch ook het blad niet de stengel Als hij erg groot is is dat wat anders dan wordt hij wat harder.

Adblock
detector